Rakytník je úžasná rostlina, jejíž plody jsou plné vitamínů. Oranžové šťavnaté bobulky v sobě skrývají vitamín C, který je skvělý pro podporu imunitního systému. Pomáhá při podzimních rýmách, nachlazení či chřipkách. Je v nich spousta vitamínů B, které jsou úžasné pro suchou kůži, problémy s pokožkou hlavy a problematickou pletí. Zdravé látky obsažené v rakytníku také čistí cévy a podporují kardiovaskulární činnost. Je to vitamínová exploze zdraví pro vaše tělo. A kromě toho ještě skvěle chutná.
Jak pěstovat rakytník? To se dozvíte v tomto videu z YouTube kanálu Anna Pallotta:
Rakytník je vitamínová bomba
Tato vitamínová bomba se dá zpracovat na neuvěřitelné množství způsobů. Můžete ho samozřejmě jíst i samotný, ale pokud chcete být kreativní, můžete si z něj udělat třeba i výtečnou marmeládu. Tu můžete namazat na vámi zvolené pečivo, ale hodí se skvěle i k masným pokrmům.
Listy proti zahlenění
Z listů a slupek uděláte výborný čaj, který pomáhá proti hlenům, reguluje krevní oběh a hojí sliznici plic a průdušek. Ze semínek můžete udělat zdravý olej. Ten má blahodárné účinky na suchou kůži při zevní aplikaci a má antistresové účinky.
Šťáva je základ pro výtečný a zdravý sirup, který je skvělý na podzimní rýmyčky a nachlazení. Možností je spousta a nejlepší je, že rakytník neztratí své vitamíny ani vařením. Po jakékoliv tepelné úpravě v něm všechny zdravé látky zůstávají.
Nové odrůdy jsou bez trnů a plody mají sladší
Pokud chcete pěstovat rakytník u vás na zahrádce, ale nechce se vám zápasit s ostrými trny, potěší vás, že nyní se začínají pěstovat i odrůdy bez trnů. Odborníci také tvrdí, že plody z některých beztrnných odrůd jsou sladší. Nyní už si nemusíte dělat starost s nůžkami, rakytník snadno sklidíte a trny vám nebudou stát v cestě. Které odrůdy to jsou?
- Pantělejevskala je odrůda s úžasně velkými šťavnatými plody a vysokou úrodností.
- Altajská je keř, který vám dá až osm kilogramů oranžových bobulek.
- Žemčužina má velké, oválné plody. Jejich dužina je velmi sladká a aromatická.
- Sibiřský ruměnec vám dá svítivě načervenalé, mírně sladké plody. A odtržení bobulek je snadné.