Tzv. rezistentní stolní odrůdy se vyznačují zvýšenou odolností vůči houbovým chorobám či mrazu, a proto jsou určeny do vyšších nadmořských poloh, kde je pěstování vína podstatně složitější než v úrodných jižnějších a nižších polohách. Rezistentní odrůdy jsou vesměs mezidruhovými (interspecifickými) kříženci révy evropské s ostatními druhy rév v Americe a Asii.V poslední době jsou velmi oblíbené bezsemenné stolní odrůdy, které mají malá, zakrnělá semena a proto se dobře konzumují.

Rané odrůdy dozrávají koncem srpna a začátkem září


Chrupka červená

Je to stará kulturní odrůda, která vznikla pravděpodobně mutací nebo křížením z chrupky bílé. Hrozen je středně velký, válcovitě kuželovitý, středně hustý. Bobule je středně velká, kulatá. Slupka je středně pevná až pevná s voskovým ojíněním. Dužnina je středně pevná, plné chuti, sladká a šťavnatá.

  • Odrůda má středně bujný růst, réví vyzrává dobře, je ale citlivá na jarní mrazíky.
  • Zraje v první polovině září.
  • Na stanoviště ani na půdy není odrůda příliš náročná.

Arkadia

Bílá středně raná odrůda, která zraje začátkem září. Hrozen je velmi velký, v průměru váží téměř kilogram, bobule jsou žluté barvy, velmi velké.

  • Arkadia je vhodná i do zavlažovaného fóliovníku nebo skleníku.

    Odrůda středně odolává mrazům, je citlivá na zmrzání oček příchodem brzkých podzimních mrazů.
  • Chorobám odolává středně, méně však padlí révovému. Proto je při jeho velkém tlaku vhodný jeden postřik po odkvětu.
  • Pro horší vyzrávání dále postavených oček na tažni vyžaduje kratší řez na čípky a polotažně s vodorovným kordonem.
  • Před zaměkáním vyžaduje pravidelnou závlahu.

Vostorg

Bílá raná odrůda, která zraje už od půli srpna. Hrozen má velký, rozvětvený, bobule je velká, oválná, žluté barvy. Hrozny jsou kónické, velké, nepříliš husté, jejich průměrná hmotnost je přes půl kilogramu. Dužnina je masitá, harmonické chuti.

  • Odrůda má středně bujný růst.
  • Vyznačuje se zvýšenou mrazuvzdorností a je odolný k plísni révové a šedé, bývá však poškozován padlím.
  • Odrůda vyžaduje chráněné a teplé lokality s dobrou humózní půdou.
  • Hodí se pro většinu vedení, vhodnější je delší řez.

Tržní hodnota Vostorgu je vynikající, dobře se skladuje a přepravuje a hrozny dlouho vydrží na keři.

Nero

Raná modrá odrůda maďarského původu. Hrozen má středně velký, středně hustý až hustý, válcovitě kuželovitý. Jeho průměrná hmotnost je přes 300 g, bobule je velká, oválná. Slupka je silná, tmavomodré barvy s voskovým ojíněním, dužnina chruplavá až masitá.

  • Odrůda má středně bujný růst.
  • Mrazuvzdornost je střední, odolnost k houbovým chorobám střední až vyšší.
  • Hrozny dozrávají koncem srpna.
  • Na stanoviště ani půdy není odrůda příliš náročná.
  • Hodí se pro většinu vedení, vhodné jsou delší tažně.

Prim (Palatina)

Tato stolní odrůda byla vyšlechtěna v Maďarsku v 70. letech, dnes je díky vynikající muškátové chuti komerčně nejúspěšnější odrůdou ve střední Evropě. Hrozen je střední až velký, kuželovitý a řidší. Bobule je větší, jantarově žlutá, její chuť muškátová, sladká. Zraje koncem srpna až začátkem září.

  • Má zvýšenou mrazuvzdornost, vysokou odolnost proti houbovým chorobám, hlavně proti peronospoře a plísni šedé. Doporučujeme při velkém tlaku oidia provést jeden postřik po odkvětu.
  • Do zahrad je vhodný pro vyšší odolnost vůči houbovým chorobám, ranost, nenáročnost na půdu a polohu.
  • Dobře snáší suché půdy bez závlahy.

Gurmán

Je to zajímavá novinka vynikající chuti a konzistence. Rychle rostoucí růžová odrůda s téměř kilovými hrozny, vysoce cukernatými bobulemi a mrazuvzdorností do –23 °C.

Timur

Má velké bobule, půlkilové hrozny a je jemně muškátové chuti. Je vysoce mrazuvzdorný (do –25 °C) a velmi cukernatý.

Viktor

Raná růžová stolní odrůda s velkými hrozny (600–800 g), s pěkně vybarvenými a velmi velkými bobulemi, vysokou plodností a zvýšenou rezistencí vůči chorobám.

Izjuminka

Raná tmavě růžová stolní odrůda s velkými hrozny (přes půl kilogramu), chutnými, zajímavě tvarovanými bobulemi a se zvýšenou odolností k houbovým chorobám.

Tipy pro pěstování

Tzv. stoláky však nesmíme přetěžovat příliš velkým množstvím hroznů, řežeme je proto na krátký tažeň, ve sklenících pak na vodorovný kordon s dvojokými čípky, které musí být od sebe nejméně 30 cm. Při výběru stanoviště révy velmi dbáme na to, aby to bylo co nejteplejší místo, např. průčelí domu, kde je teplota v průměru o 2 °C vyšší.