Tohle pěstování bude určitě hodně bavit děti. Mohou totiž růst ředkviček sledovat doslova v přímém přenosu. Výhodou ředkviček je velmi krátká vegetační doba. V tomto směru patří mezi zeleninové rekordmany. Na sklizeň prvních bulviček se můžete těšit přibližně měsíc od výsevu. A pokud se vám podaří vysev každých 14 dní zopakovat, budete mít čerstvé ředkvičky po ruce celý rok.

Minimální investice

Pro domácí pěstování ředkviček potřebujete tři věci – pěstební nádobu, správně zvolená semena a vhodný substrát (prodávají se speciální substráty určené pro pěstování zeleniny). Použít můžete jak truhlík či širší květináč (nemusí být příliš hluboký), tak třeba i kartonové plato od vajec. Aby se bulvičky ředkviček vyvíjely rovnoměrně, vyžadují pravidelné zásobení vodou (stálou půdní vlhkost). Proto se na jejich pěstování velmi hodí samozavlažovací truhlíky. Nepravidelná závlaha navíc zvyšuje ostrost chuti.

Jak vybrat nejlepší semena?

Když se podíváte na nabídku prodejců osiv, zjistíte, že druhů nabízejí docela hodně. Sázkou na jistotu v domácích podmínkách bývají odrůdy označené jako celoroční. To jsou obvykle takové, které můžeme úspěšně pěstovat i v letních měsících. Společnou vlastností těchto odrůd bývá, že nemají tendenci předčasně ukončit vegetaci, tedy vybíhat do květu. Pro celoroční pěstování jsou vhodné např. ředkvičky Kvinta, Kvintara F1, Tercia, Ester, Lada, Viola.

Ředkvičky jsou otužilé, ale...

Ředkvičky můžete vysévat za okno již velmi brzy na jaře. Při venkovním pěstování počítejte s tím, že pro mladé rostliny jsou kritické teploty pod -3 °C, pro ty starší pod -5 °C.

Jak vysévat?

Pěstební nádoba nemusí být příliš hluboká, postačí hloubka 20 cm. Ředkvičky patří k rostlinám, které nemají hluboké kořeny. Semena vyséváme do hloubky 1-2 cm. Kdo si chce ještě více ulehčit práci, může koupit osivo v tzv. výsevných páscích. Ty pak jen položí na půdu a zahrne zeminou.

S hustotou výsevu bychom to neměli přehánět – příliš hustý porost se vytahuje za světlem a ředkvičky nemají dostatečný prostor pro vývoj bulviček. Za oknem nemusíme nutně vysévat do řádků, semena rovnoměrně rozprostřeme po celém povrchu nádoby.

Ředkvičky klíčí poměrně rychle. Když trochu povyrostou, můžeme příliš hustý porost protrhat (vyjednotit). Vytrhané rostlinky nevyhazujte – stačí je opláchnout od zbytků zeminy a použít k přizdobení jídel či salátů. Někdy se pro tento účel vysévají ředkvičky velmi hustě např. na vlhkou buničinu, podobně jako se pěstuje řeřicha setá. Pokud budete chtít klíčení urychlit, můžete před výsevem namočit semena do čaje nebo vody.

Sklízíme měsíc od výsevu

Kolik času uplyne od výsevu do sklizně prozrazuje údaj zvaný vegetační doba. U ředkviček se pohybuje v rozmezí 32-45 dní.

Život ředkvičky den po dni

Kdybychom chtěli něco podobného vidět na vlastní oči, museli bychom se posadit k výsevu ředkviček a sledovat je 51 dní. Moderní záznamová technika zázrak klíčení, růstu a dozrávání semen ředkviček nabízí ve zrychlené podobě. Než vzniklo časosběrné video, absolvoval autor řadu ne vždy podařených pokusů. Vy vše spatříte za necelé tři minuty. Úžasné je, že je dobře vidět i to, co normálně zůstává skryté - tedy klíčení semen a růst kořenů.

Zdroj: Youtube