Mají jemně štiplavou chuť a jsou plné vitamínů, minerálů a dalších látek, které významně prospívají našemu zdraví. Jsou ideální zeleninou při hubnutí. Díky hořčičným olejům dokáží hubit střevní bakterie, ale také na jazyku i v žaludku. Zabraňují plynatosti, posilují imunitu, při kašli uvolňují hleny, zbavují organismus těžkých kovů a díky obsahu kyseliny listové posilují vývoj plodu.

Do truhlíku

Červené, kulaté, fialové, podlouhlé, bílé i žluté... Na výběr máte velké množství druhů, dokonce lze dnes i zakoupit balení se směsí různých odrůd. Doma na balkoně či na parapetu je vypěstujete velice snadno. Připravte si truhlík a naplňte ho substrátem, stačí ten zahradnický. Vyhněte se substrátu, který je hodně prohnojený a je určený pro květiny a okrasné rostliny. Vyhýbejte se také rašelině. V zemině si vytvořte dva řádky a vysejte semínka - nechávejte mezi nimi mezery zhruba 3 cm. Poté je pokryjte asi 2 cm vrstvou substrátu. Truhlík zalijte a nenechte ho nikdy vyschnout. Zároveň dejte pozor, abyste substrát nepřelili. A kdy se můžete těšit na první klíčky? Za několik dní a zhruba za šest týdnů se objeví narůžovělé bulvičky ředkviček.

Ředkvičková polévka

Ředkvičky jsou nejlepší čerstvé, chroupejte je každý den, ať vám jejich jarní síla dá co nejvíce zdraví a energie. Můžete však zkusit zpracovat ředkvičky v receptech. Vyzkoušejte třeba polévku.

Suroviny:

  • 1 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 4 střední brambory
  • 2 svazky ředkviček
  • stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • čerstvý kopr
  • salátová okurka

Postup:

  • Máslo rozehřejte na pánvi a zpěňte na něm nadrobno pokrájenou šalotku. Přidejte vývar a jakmile začne vřít, přidejte oloupané a na kousky nakrájené brambory. Vařte je, dokud nebudou měkké.
  • Poté brambory vyjměte a společně s kousky ředkviček, prolisovaným česnekem, solí a pepřem rozmixujte na jemné pyré.
  • Směs vlijte do vývaru, přidejte smetanu, chvíli povařte a na závěr vmíchejte velkou hrst nasekaného kopru a kostičky salátové okurky.

Zdroje:fresh.iprima.cz, www.nazeleno.cz