Ředkvičky jsou na pěstování velice populární, protože vyklíčí raz dva, a tím pádem máme pocit, že už se „něco“ děje a nejsme tolik netrpěliví jako například u mrkve, kde to naopak trvá neskutečně dlouhou dobu. Většinou se z tohoto důvodu doporučuje pěstování ředkviček dětem, aby viděly, jak vše funguje a hbitě roste.

Ředkvička je v Čechách od 18. století

Jedná se o kořenovou zeleninu, jejíž tvar i barva závisí na odrůdě. Původem je z daleké Asie, byla známou zeleninou pro Egypťany v době stavby pyramid. K nám došla výrazně opožděně, a sice v druhé půlce 18. století. Možná vás překvapí, že jsou jedlé nejen kořeny, ale i listy a květy ředkviček.

Jak na pěstování ředkviček

Každý zahrádkář má své oblíbené odrůdy, a buď je zvyklý na klasický přímý výsev do půdy, anebo způsob rychlení, kdy se semínka dávají do skleníku nebo třeba do fóliovníku. Klíčení semínek trvá přibližně 4 dny po výsadbě, ale nelekněte se, pokud to bude trvat déle. Je totiž možné, že půda byla ještě moc chladná, což klíčení ovlivňuje.

Výsev předsezónní – pokud máte skleník či pařeniště, můžete ředkvičky vysít již v druhé polovině února. Řádky se semínky by měly mít rozestupy cca 10 centimetrů a půda by měla být neustále navlhlá. Půdu však zbytečně nepřemokřujte, může pak docházet ke vzniku plísni a k uhnití ředkviček. Jakmile rostlinky vzejdou, musíte je vyjednotit, aby měly dostatečný prostor pro růst.

Výsev do záhonu – k tomuto kroku se uchylte až někdy po začátku dubna, ale je to jen hrubý odhad – vždy se řiďte počasím. Půdu nejprve zkypřete, a pokud máte po ruce kompost, můžete ho trochu s půdou smíchat. Semínka se vkládají do řádku asi 1 cm hluboko. Rozhodně si výsev naplánujte pěkně postupně, ať máte neustálý přísun ředkviček celou sezonu až do prvních mrazíků.

Škůdci a choroby ředkviček

Nejprve se zmíníme o praskání bulev, které je asi nejrozšířenějším problémem. Dochází k němu v momentě, kdy ředkvičky nedostávají pravidelný přísun vody. Pravidelnou zálivkou byste se měli vyhnout i napadení dřepčíkem, který má rád suché listy. Dbejte i na protrhávání, neboť při příliš hustém výsevu dochází k rozvinutí houbovité choroby krčků semenáčků – krček ztmavne a odumře. Na ředkvičkách si rádi pochutnají i slimáci, proto jim zabraňte se k ředkvičkám přiblížit vhodnou zábranou, například v podobě nalámaných vaječných skořápek.

Jakou odrůdu ředkviček vybrat

Vybírat můžete z nepřeberného množství odrůd ředkviček, záleží na vaší preferenci. Zde je pár tipů, ale samozřejmě jich je daleko více.

Kvinta – raný typ pro celoroční pěstování, výrazně červená barva, kulovitý tvar

Slovana – raný typ pro studené rychlení, červená barva s bílou špičkou, válcovitý tvar

Zlata – polopozdní typ pro jarní a podzimní sklizeň, barva žlutá, kulatý tvar

Viola – pozdní typ pro celoroční pěstování, výrazně fialová barva, tvar kulatý

Slavia – velmi raný typ pro výsevy v únoru, barva červenobílá, kulatý tvar

Kvarta – raný až poloraný typ určen i k rychlení, tmavě červená barva, ploše kulovitý tvar

Fortuna F1 – velmi raný typ určen k rychlení i na pole, výrazně červená barva, kulatý tvar


Zdroje: www.nasezahrada.com, www.abecedazahrady.dama.cz