Chceme-li říci, jak dobře se cítíme v blízkosti příbuzných, mluvíme o teple rodinného kruhu. V kruhu kolem ohně sedávali už pravěcí lidé, znamení horoskopu určuje zvěrokruh a symbolem olympijské myšlenky jsou spojené olympijské kruhy. Diskuse rovnocenných partnerů nejčastěji probíhá za kulatým stolem a v silniční dopravě mnoho složitých situací řeší kruhový objezd. Kružnice je prostě dokonalá, spravedlivá a velmi inspirativní.

Od všední k magické

Vývoj této zahrady začal zcela nenápadně v roce 1999, ale až do roku 2010 to byl celkem obyčejný, všední příběh. Na jeho začátku stálo běžné rodinné přání „něco provést“ se zahrádkou. Mladá rodina dostavěla dům, zabydlela se a volnou plochu pozemku osela travní směsí. Po hranicích pozemku pak vysázela túje, zejména aby pohledově oddělila zahradu od silnice. Do zbylé části zahrady byly ještě před tím vysazeny tři ovocné stromy a na trávník tatínek postavil skluzavku a pískoviště pro dítě. To všechno v roce 1999 už existovalo a bylo funkční.

Barvy pro zahradu

Právě v tuto dobu se rodina ozvala s přáním, vysadit na zahradě pár nových rostlin, které by jí daly více barev, rozmanitosti a zajímavosti. A tak vznikla v několika malých etapách nová výsadba, při které byly po obvodu zahrady použity převážně listnaté keře okrasné svými květy a listy. Na určitý čas to bohatě stačilo, „zahrada utěšeně rostla“ stejně jako dítě, které si přestalo hrát na písku a spouštět se po skluzavce. Tyto herní prvky ze zahrady zmizely a trávník se najednou ukázal jako zbytečně prostorný. Navíc z rodiny majitelů stále častěji zaznívaly dotazy, jak a kam by mohli dosadit nové zajímavé rostliny, které nacházeli v zahradních centrech. Kombinace všech okolností nakonec vyústila do definitivního rozhodnutí. Stalo se tak začátkem roku 2010, kdy se z nenápadných rozhovorů definitivně zrodila myšlenka velké a zásadní rekonstrukce.

Nová koncepce: víc prostoru pro rostliny, méně trávníku

Cílem rekonstrukce bylo zejména získat nový prostor k výsadbě dalších rostlin, omezit plochu stávajícího trávníku a zkrátit a zjednodušit jeho údržbu. Celkem logicky také vzniklo přání, aby co nejvíce rostlin z původní výsadby zůstalo zachováno pro zahradu novou.

Téměř čtvercový půdorys zahrady ji umožnil rekonstruovat tak, aby všechny požadavky mohly být do puntíku splněny. V centrální části zahrady stačilo zabodnout pomyslný hrot obrovského kružítka a v trávníku vyznačit kružnici. Tak se zrodil magický kruh, který dal zahradě nejenom základní tvar a myšlenku, ale dokonce i jméno.

Všechno ostatní už bylo velmi jednoduché – zachovat centrální plochu trávníku, vymezit napevno jeho okraje, zlikvidovat trávník v místech, kde už neměl být, připravit a zkultivovat půdu na výsadbu nových rostlin, vymyslet místo pro lavičku a listnaté stromy a pečlivě vybrat rostliny tak, aby zahrada byla pestrá, veselá a proměnlivá v čase i prostoru. Nakonec už zbývalo opravdu jediné – vše to provést a dotáhnout do definitivní podoby.

Jarní proměna

Fyzicky rekonstrukce zahrady začala v poslední březnový den roku 2010, poslední práce byly ukončeny v květnu téhož roku. Od této chvíle se zahrada zcela změnila, díky magickému kruhu se stalo, že přestala mít začátek a nemá ani konec. Plocha trávníku se výrazně zmenšila a jeho údržba zkrátila. Na zahradě vznikla nová místa, která slouží pouze k výsadbě jednoletých rostlin. To umožňuje ji měnit a ovlivňovat každý rok podle chuti, nálady a aktuální nabídky rostlin.

Charakteristika zahrady

Zahrada se nachází v jižních Čechách, je orientována k jihu, nadmořská výška je přibližně 500 m, plocha zahrady mírně přesahuje 200 m2. V zahradě není nainstalovaný závlahový systém, ani se s ním nepočítá. Rostlinnou skladbu zahrady tvoří převážně listnaté keře, trvalky a bylinky. Jsou na ní vysazeny dva listnaté stromy, pod kterými je umístěna dřevěná lavička. V rohu zahrady roste višeň, která zůstala z původní výsadby. V dalším rohu je za porostem keřů umístěn kompost. Navzdory malým rozměrům je rostlinná skladba tak pestrá, že je zahrada zajímavá po celý rok. Zahrada získala čestné uznání za kompozici a použitý sortiment rostlin v soutěži Zahrada roku 2013.