Zdroje: hobbyrecepty.cz, www.skrblik.cz

Většině ovocných stromů a keřů řez prospívá

Většině ovocných stromů a keřů prospívá řez, který nejen stimuluje přírůstek, ale také produkci stromu a keře. I neprořezávaná zeleň poroste, ale díky takovému zanedbání péče můžete přijít o část úrody. Rostliny se vyčerpávají nadbytečnými větvemi, které už neplodí a nemají dostatek energie na tvorbu květů a následné plody. Ale to není jediný problém, i když samozřejmě každému záleží právě na sklizni.

Řezem také udržujeme rostlinu v té nejlepší možné kondici. Dobře prořezaný strom či keř jsou méně náchylné na onemocnění a mohou lépe čelit i škůdcům. Tvar rostlin je důležitý pro možnost dostat se k ovoci, ale také udržet v rostlině dostatek životní síly a prodloužit její vitalitu i o několik let.

Jestliže se o toto téma zajímáte hlouběji, podívejte se, jaký vliv má na angrešt jeho řez. Pan Petr vám to ukáže ve své Plodné zahradě:

Zdroj: Youtube

Nač myslet při řezu angreštů

Ovocné stromy a keře díky řezu lépe prosívají. To stejné platí i o angreštech, které u nás patří k oblíbenému drobnému ovoci. Angrešty lze pěstovat jako nízké keříky i na podnoži ve tvaru stromku, stejně tak jako je tomu u příbuzných rybízů, či jejich společném dítěti jostě.

Zvolte dobré načasování. I když je možné angrešt prořezávat kdykoli od listopadu do března, ideální je to mimo období mrazu, a ještě před tím, než začnou rašit pupeny.

Nenechávejte keř příliš bujný. Nepsaným pravidlem je udržování sedmi nejbujnějších výhonů, kterým se zkracují postranní větvičky. Důležité je vědět, že nejbohatší úroda je na dvou či tříletém dřevě.

Koruna musí být dostatečně vzdušná i prosvětlená nejen kvůli nepříjemným onemocněním, které tyto stromky či keře sužují, ale také pro dobré vyzrání plodů. Mezi pichlavými větvičkami jsou bobulky dobře schované pod bohatým olistěním, a proto potřebují dostatek slunečních paprsků.

Nezkracujte jen bujné větve, naopak podpořte nové přírůstky na těch větvích, které plodí méně.

Nezmlazujte celý keř naráz, ale po částech, čímž si zajistíte stále dobrou úrodu, ale i postupné zmlazení a obnovu bez zbytečné zátěže pro nebohý stárnoucí keřík.

Související články