Jarní řez pomůže bobulovinám i udržet si vitalitu a povzbudit je k dobrým výnosům.

Bobuloviny jsou velmi vděčné, protože pro jejich pěstování nepotřebujete velkou zahradu, ani rozlehlý sad. Rybíz, angrešt, maliníky, ostružiníky a borůvky nepotřebují ani prostor, ani přehnanou péči. Řez na začátku jara je vlastně jedním z nejdůležitějších kroků.

Kanadské borůvky

Borůvky, které pěstujeme na zahradě, většinou vycházejí z brusnice chocholičnaté neboli kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum), kterou si s oblibou kupujeme celý rok ve vaničkách v obchodech. Jedná se o borůvky daleko větší než ty, které sbíráme v létě v lesích.

Abychom si mohli tuto lahůdku vypěstovat i doma, je dobré na konci února nebo začátku března odstranit u mladých rostlin starší kosterní větve. Nové výhony tak začnou rašit ze země. Ostatní větve je dobré zkrátit, a to dokonce poměrně výrazně, aby se mohly vytvořit další plodné výhony.

Maliníky – pozor, jen ty podzimní!

U maliníku je potřeba vědět, máte-li doma letní nebo podzimní odrůdy. Podzimní odrůdy jako ‘Autumn Bliss’ a ‘Himbo-Top’ tvoří plody na nových výhonech, takže je dobré jim buď na konci podzimu nebo i během zimy odstranit u země všechny odplozené výhony.

Na ochranu mělkého kořenového systému před mrazem a vysycháním je dobré zasypat rostliny spadaným listím, které je dobré ještě utěsnit kompostem, která zároveň zajistí rostlinám živiny pro nadcházející sezonu. U letních maliníků, jako jsou odrůdy ‘Sanibelle’ nebo ‘Willamette’, se doporučuje odstranit plodné výhony hned po sklizni.

Keřový rybíz

Keře černého rybízu rostou rychleji, proto se musí vydatněji prosvětlovat. Během udržovacího řezu časně zjara odstraňte těsně nad zemí všechny přestárlé hlavní výhony u červeného a bílého rybízu a nahraďte je novými. Tento keř nejlépe plodí na krátkých postranních výhonech dvou až tříletých větví. Mladé kosterní větve tedy zkraťte hned nad rozvětvením a postranní výhony ponechte. Pokud však rostou příliš blízko u sebe, zkraťte každý druhý výhon. Na plody si sice budete muset rok počkat, ale na ostatních výhonech se budou bobule vyvíjet lépe už letos.

Ostružiníky

Také ostružiníky vyžadují výrazné prosvětlení řezem. Každoroční prosvětlovací řez ostružiníků je zárukou bohaté úrody velkých ostružin. Všechny odplozené výhony odřízněte těsně nad zemí. Staré výhony se poznají podle červenohnědého zbarvení kůry a zaschlých zbytků plodů. Ponechte jen 4 až 5 mladých silných výhonů, které budou plodit, protože ostružiny se vyvíjejí na výhonech z předcházejícího roku. Tenké postranní výhony zkraťte na 2 až 3 pupeny.

Dlouhé výhony vyveďte vějířovitě k opoře a upevněte je pogumovaným vázacím drátem. K nejníže napnutým drátům později vyvažte nové výhony, které vyrůstají ze základu keře. Vhodným termínem je předjaří, kdy už nehrozí tuhé mrazy.

Zdroje: www.nkz.cz, hawkslandscape.com, www.homeincube.cz