Stačí jediný jalovec v dosahu vašich hrušní a úroda hrušek má namále. Rez hrušňovou lze snadno rozpoznat podle jasně žlutých až oranžových skvrn, které se tvoří na listech, větvičkách, větvích a plodech. Příznaky se obvykle projevují brzy po skončení kvetení, kdy se na vyvíjejících se plodech objevují nažloutlé skvrny, které plody deformují a ty pak opadávají ze stromu, silně napadené plody se často mumifikují na místě a ze stromu nespadnou. V závažných případech se žluté skvrny tvoří také na listech a větvičkách. Ač se tato houbová choroba jmenuje „hrušňová“, napadá také hloh, jabloně, ryngle, kdouloně a jeřáby.

Zničit rez nejen na hrušni, ale zejména na jalovci

Rez hrušňovou způsobuje dvoubytná (heteroecická) rez, Gymnosporangium sabinae. Dvoubytná znamená, že má tato houba ve svém vývojovém cyklu hostitele a mezihostitele. Hostetelem je jalovec. U nás se nejčastěji jedná o jalovec prostřední, jalovec chvojka nebo jalovec čínský, ale mohou to být i jiné druhy. Mezihostitelem jsou pak právě hrušně. Abyste se rzi zbavili, musíte ji zlikvidovat nejen na hrušni, ale zejména na jalovci.

Na vině je oblina jalovce a teplé počasí

Tam, kde se vyskytují oba hostitelé ve vzdálenosti alespoň 150 až 200 metrů, škodlivá houba prosperuje, někdy se hovoří dokonce i o vzdálenosti několika kilometrů, i když nejdelší zaznamenaná vzdálenost byla 1 kilometr. Hlavní příčinou prudkého nárůstu výskytu rzi hrušňové je rostoucí obliba výsadby jalovců v soukromých zahradách i na veřejných prostranstvích a v zahrádkářských koloniích. Dále k jejímu šíření přispívá i počasí, protože k infekci dochází nejčastěji za teplého a zároveň deštivého počasí při teplotách ovzduší okolo 18 °C a v době kvetení hrušní.

Odstranění hostitele

Bohužel na rez hrušňovou neexistují žádné chemické postřiky, které by ji potlačovaly, a jedinou skutečně účinnou ochranou je odstranění náhradního hostitele. To je někdy velmi obtížné, zejména pokud žijete v hustě osídlené oblasti a vaše zahrada nebo sad sousedí s jinou zahradou. Jedinou možností, která zbývá, je tedy odstraňování napadených listů a větviček ve snaze omezit závažnost choroby.

Na jalovcích se v místech napadení tvoří na borce zduřeniny, které během vegetačního období zasychají, načež se tvoří strupy a rány, které mohou být napadány dalšími patogeny. Rostliny buď zakrní, nebo dokonce uhynou. Řešením je vzájemná izolace hostitele a mezihostitele, kdy minimální odstup by měl být alespoň 200 metrů, nejlépe však 500 metrů nebo jeden kilometr.

Reagujte rychle

Pokud na rostlině spatříte příznaky onemocnění, ihned na ně reagujte, než se zhorší. Podle všeho potřebují houbové rzi ke svému přežití neustále živého hostitele. Protože je jalovec stálezelený, houba se v něm udrží přes zimu a v létě uvolní spory, aby znovu infikovala hrušeň. Pokud nemoc „odchytíte" pozdě, spory se již mohly uvolnit, a pokud bude viník jalovec znovu napaden, může se stát, že se hrušeň příští rok znovu nakazí, a tak bude cyklus pokračovat.

Následky rzi hrušňové

Silné infekce, pokud se nepodchytí včas, mohou snížit výnos plodů, takže budete sklízet mnohem chudší úrodu. Navíc může infekce způsobit rakovinu kůry, což zvýší náchylnost stromu k napadení bakteriemi, houbami a hmyzem.

Pokud chcete plody ze stromu spotřebovat, není pro domácí zahrádkáře k dispozici žádný vhodný fungicid. Odstraněné listy a plody vyhoďte rovnou do popelnice nebo je spalte. Nezapomeňte pečlivě odstranit všechny opadané listy i zpod stromu. Pokud má strom rakovinu, budete ji muset z kůry vyříznout.

Zdravý strom se infekci brání účinněji, takže je dobré, pokud se rez v okolí nebo u vás objeví, se o strom dobře starat. Dopřejte mu podzimní mulčování, zimní očistu a bílení a časnou jarní výživu. A nezapomínejte na kvalitní, dostatečnou a pravidelnou zálivku a na dobře provedený řez.

Zdroje: extension.oregonstate.edu, 15minutesofgreen.com/pear-rust/, www.ceskestavby.cz