Čas provedení zimního řezu jádrovin obecně spadá do období mezi únorem a březnem a zaručí jabloním a hrušním tolik potřebnou vitalitu. Navíc se není čeho bát, protože zimní řez je snadný. Kromě úrody navíc stromu pomůže i v boji s patogeny. Jak jej provést?

S tím vám poradí i toto video:

Zdroj: Youtube

Nezapomínejte na zimní řez

Jabloně a hrušně jsou považovány za jádroviny. U těchto stromů je velmi dobré provést právě zimní řez, na což hodně zahrádkářů zapomíná. Přitom tento jednoduchý úkon vám pomůže udržet tvar koruny, a hlavně zaručí kvalitnější a chutnější plody.

Řezem navíc podpoříte také zdravý růst dřeviny, který ji bude později prospěšný při obraně před škůdci a houbovými či bakteriálními chorobami.

Přesný termín řezu je nejlepší zvolit podle stáří stromu. Pokud je strom mladší pěti let, je nejlepší jej prořezat až koncem třetího měsíce roku, tedy šest až osm týdnů před rašením. U starší dřeviny pak proveďte řez již začátkem února, při mírnější zimě klidně i koncem ledna.

Jak řez správně provést?

Než přistoupíte k samotném řezu, uvědomte si, že potřeba bude odstranit všechny větve, které jsou uschlé, nakažené houbovou nebo jakoukoli jinou chorobou, jinak mechanicky poškozené nebo napadené jmelím. Tato vánoční ozdoba je totiž pro stromy hotovou pohromou. Větve, které je potřeba uříznout, poznáte hlavně podle toho, že mají zaschlé pupeny, nezdravé zbarvení kůry a suché dřevo.

Pak je potřeba si připravit vše, s čím budeme pracovat, tedy zahradnické nůžky, ruční pilku, rukavice z pevného materiálu a žebřík, pokud máte vzrostlé stromy. Nástroje ke stříhání a řezu je potřeba udržovat v čistotě, a před použitím byste měli také zkontrolovat, zdali jsou dostatečně ostré. Špinavé a nepřipravené nástroje by totiž stromu mohly spíše uškodit. I strom totiž může trpět infekcí, která mu rozhodně neprospěje. Při práci dbejte na čistotu.

Technika a další triky

Řez samý je potom nejlepší provézt u nejbližšího výhonu s tím, že se musíme zaměřit na směr, kterým roste. Vybíráme jen výhony, jejichž směr růstu je pro nás dobrý. Zbavte se vždy výhonů, které rostou kolmo vzhůru z kmene nebo hlavních větví, nebo se kříží, jsou příliš rozvětvené, visí dolů v nepřirozeném úhlu nebo rostou příliš blízko u země.

Vadné výhony rostoucí špatným směrem jdou snadno vylomit. Navíc ani nenesou žádné květy ani plody, tudíž nejsou pro život stromu nezbytné, naopak mu mohou dokonce škodit, takže odstranění stromu prospěje.

Řez je dobrý i proto, aby do koruny stromu pronikalo více slunečního světla.

Zdroje:

adbz.cz, thisismygarden.com, www.gardenersworld.com