Ještě než se pustíte do samotného řezu, obstarejte si kvalitní a především vhodné náčiní. Vhodné jsou nůžky, pila, někdy postačí i nůž. Na měkké dřevo jsou nejlepší obouruční nůžky, které mají dvě čepele. Výsledkem je čistý řez a větev se nijak nepoškodí. Na tvrdé dřevo budete potřebovat nůžky s jednou čepelí. Pro silnější větve už ale budete potřebovat pilku, opět rozlišujte, o jaké dřevo jde. Tvrdší dřevo vyžaduje pilku s menší roztečí zubů, pro měkké naopak. Vychytávkou mezi náčiními je akumulátorová prořezávací pilka, která zvládne asi 30 minut provozu.

Jak řezat

Dokonalého prořezu stromů dosáhnete asi jen letitou praxí, hlavní obecnou zásadou je řez na pupen, to znamená, že řez musíte vést jen mírně šikmo nad pupenem. Nesmíte řezat ani příliš vysoko, ani podříznout příliš šikmým řezem. Pokud nemáte dostatek zkušeností, zbavte se nemocných a zastíněných větví a nezkoušejte strom častými řezy omladit najednou. Hlavně udržujte poměr mezi hlavními větvemi a plodným obrostem. Důležitý je i tvar koruny, hlavně větve by neměly růst pod sebou, ale pravidelně vyplnit celý objem. Větve musí růst vodorovně, aby mohl plodit.

Ošetření voskem

Následně je nutné rány ošetřit, a to štěpařským voskem, stromovým balzámem či latexem, které pomáhají hojit rány. A nejen to. Chrání je před vnikem škůdců a chorob. Neméně důležité je po prořezu uklidit spadané větve kolem stromů, v opačném případě nalákáte zvěř, která může způsobit na kmenech škodu.

Zdroje: idnes.cz/hobby, JakBydlet.cz