Muchovníky neboli indiánské borůvky patří v posledních letech ke stále více oblíbeným rostlinám. Nejenže mohou být nádherným živým plotem, ale navíc z nich získáte velice chutné sladké plody plné vitamínů.

Pokud tuto rostlinu ještě na zahradě nemáte, neváhejte a pořiďte si ji. Její pěstování není nijak náročné a muchovník je i výborně odolný vůči chorobám a škůdcům. Dokonce je mrazuvzdorný a plodů se dočkáte hned v příští sezóně po výsadbě.

Pokud se chcete dozvědět o muchovníku víc, podívejte se na toto video:

Zdroj: Youtube

Muchovník je nenáročný

Původem pochází většina druhů muchovníku z oblasti Severní Ameriky a Kanady, ale dva druhy pocházejí z Asie a muchovník oválný má domovinu v jižní části Evropy. Rostlina je poměrně nenáročná a pro pěstování je dokonce jednodušší než kanadská borůvka, protože nemá vysoké nároky na půdu. Muchovník ocení dostatečně slunné místo a méně kyselou půdu. Pokud se mu bude dařit, budete si čerstvých plodů užívat už od konce června či počátku července.

Muchovník jako strom nebo keř

Muchovník si můžete pořídit buď jako řídký keř nebo menší stromek. Výška muchovníků se pohybuje od 3 do 5 metrů. Rostlina má zelené opadavé střídavé listy eliptického až kulatého tvaru, které se během podzimu vybarvují do červeného, růžového nebo oranžového odstínu. Tento druh borůvky bude tedy i atraktivní ozdobou vaší zahrady až do zimy. Dokonce si ji můžete časem sami namnožit. A čím je indiánská borůvka starší, tím více plodí.

Jak na řez muchovníku?

Muchovník můžete upravovat řezem buď do zakrslého stromku s holým kmenem, nebo jako klasický okrasný keř. V prvním případě byste měli odříznout od nejsilnějšího kmínku všechny postranní větvě, zhruba do výšky 1 m nad zemí. V případě keře se seřezávají pouze kmínky, které jsou umístěné příliš blízko u sebe.

Výchovný řez se u mladých výpěstků provádí ihned po výsadbě, udržovací řez právě nyní v předjaří, stejně jako řez zmlazovací, který je nejlepší udělat po mrazech, ale ještě před vegetačním obdobím. Udržovacím řezem podpoříte správný vývoj rostliny, násadu květů a hojnou plodnost.

  • Odstraňte všechny suché, poškozené a nemocné větve, které jsou starší než 2 roky.
  • Odstraňte větve, které rostou příliš nízko nebo příliš vysoko a narušují tvar keře.
  • Zkracujte větve na 2-4 pupeny. Tento postup podporuje růst nových výhonů a zlepšuje kvalitu plodů.
  • Je důležité ořezávat muchovník pravidelně, aby zůstal zdravý a dobře rostl i plodil.
  • Pamatujte, že přílišný ořez může způsobit, že keř bude mít méně plodů, takže ořezávejte jen tolik, kolik je nutné.

Související články

Zdroje: www.nkz.cz, www.magazinzahrada.cz, www.zahradaapriroda.cz