Jarní zdravotní řez prospěje všem okrasným keřům. Zmrzlé a suché větve odstraňte tak, že je odříznete i s kouskem zdravé větve. Nemusíte se bát, řez se velice rychle zahojí. Větve, které jsou zcela odumřelé, odřízněte těsně nad zemí.

Jakým druhům keřů jarní řez nejvíce prospěje? Ibiškům, třezalkám, křovitým mochnám, ořechoplodcům, většině nízkých tavolníků… Máte na zahradě hortenzie? Záleží na druhu, hortenzie latnaté vyžadují řez pouze odumřelých větví, zatímco stromková hortenzie potřebuje každý rok zkrátit na dvě až tři očka nad zemí.

Pozor na rododendrony

Oblíbené buxusy, které má na zahradě mnoho lidí se během května tvarují jemným řezem. Potřebujete-li je však prosvětlit a zmladit, můžete to udělat už teď. Pozor na rododendrony a azalky, ty se řezem téměř neupravují, pokud ano, tak pouze staré keře s menším množstvím listů. Pokud se k řezu rozhodnete, řežte 30 až 50 cm nad zemí. Nezapomeňte ho poté namulčovat a přidat hnůj, který dodá živiny a určitě brzy obrazí.

Růže či vistárie

Samostatnou kapitolou je řez růží, zkušení pěstitelé této královny květin už ví, jak na to. Velkokvěté růže musíte řezat každým rokem a to na tři až pět oček, mladým růžím by měly zůstat tři až pět větví, těm starším více, až osm či deset. Poškozené větvičky mrazem odstraňte u pnoucích růží, mladé větvičky jen trochu zakraťte. Další popínavé dřeviny, jako jsou vistárie nebo trubač, stačí na jaře zkrátit asi na dvě až tři očka, cca 15 cm.

Vřesy a vřesovce

Nezapomínejte na vřesy, které sice nekvetou během hlavních letních měsíců, ale až podzději od konce léta do podzimu. Odstraňte odkvetlé části a sestřihněte je do tvaru koule, odmění vás na podzim hustým květenstvím. U vřesovců je to jinak, květy se objevují až koncem prosince, stačí je jen trochu ošetřit, a to sestříhat odkvetlé části.

Zdroje:abecedazahrady.dama.cz, www.familyhandyman.com