Podzimní čas je zejména úklidovým obdobím. Zatímco během letních měsíců zahrada rostla, bujela a překypovala úrodou, jakmile nastane říjen, zasloužila by si generální úklid.

  • Máte - li bazén, jeho sezona už skončila, a tak ho vypusťte a vyčistěte, ten nafukovací ukliďte na suché místo.
  • Péči si zaslouží i dlažba, chodníčky či terasa, ideální na vyčištění je kvalitní wapka.
  • Pokud jste celé léto grilovali, je nutné perfektně vyčistit také gril nebo krb.
  • Se sečením trávy je konec, a tak pečlivě smotejte šňůry od sekačky a dobře ji vyčistěte, to samé udělejte i s ostatním nářadím, o kterém víte, že je nebudete potřebovat.
  • Během zimy trpí pod sněhovou peřinou a kvůli mrazům i nejrůznější zahradní konstrukce, jako jsou skleník nebo plot. Pokud jste to v létě nestihli, nyní se zaměřte na jejich kontrolu a případné opravy.
  • Pokud už neplánujete sedět na zahradě, dobře zazimujte i zahradní nábytek.

Čas na výsadbu

Zahradní práce zdaleka nekončí, právě na podzim jsou ideální povětrnostní podmínky na výsadbu. Zasaďte rybíz a maliny, ale také růže nebo jarní cibuloviny. Podzimní deště společně s poměrně teplou půdou nabízejí ty nejlepší podmínky pro výsadbu. Pokud všechno zvládnete, na jaře se máte na co těšit.

Připravte si rýč

Záhony či skleník ještě před pár týdny nabízely poměrně bohatou úrodou. Mohli jste tak sbírat poslední rajčata, fazole či cukety, zalévejte rostliny už jen trochu. Odumřelé odstraňujte, starý mulč odstraňte a vyhrňte si rukávy a plivněte si do dlaní, fortel budete potřebovat při rytí a okopávání. Dlouhé výhony růží zkraťte asi na 5 až 8 oček, suché větve na stromech ořežte.

Nezapomínejte na trávník

Pokud se chcete za rok v létě pyšnit krásným trávníkem, neměl by ani on ujít vaší pozornosti. Musíte ho provzdušnit, vertikutovat a pohnojit. Trávu během posledního sekání nechte trochu vyšší než obvykle, přes zimu tak lépe odolá mrazu a sněhu.

Ráj pro slimáky

Velkou podzimní starostí je spadané listí, které je nutné ze zahrady odklidit. Shrabejte ho, na větší plochy se bude hodit fukar. Hlavně nenechávejte na zahradě ležet listí v hromadách, je to ráj pro slimáky a trávu pod nimi zničíte. Můžete však v rohu zahrady nechat kupku listí a větví pro ježky a u nás zimující motýly.

Zdroje: Kupi.cz, Rosewood Garden