Zdroj: living.iprima.cz, abecedazahrady.dama.cz, www.timeslive.co.za, profesorka Stephanie Ross

Určitě sami znáte ten uklidňující pocit, když přejdete z rušné ulice do rozkvetlého parku, kde vaše smysly oblaží příjemná květinová vůně. Podobné uvolnění jistě zažíváte, když přivoníte ke květináči s trsem bylinek. Určité vůně nám mohou pomoci překonat únavu a špatnou náladu, zmírní stres a zabrat mohou i při bolestech hlavy či nachlazení. Stephanie Ross radí rozmělnit listy čerstvých rostlin v prstech a potřít si jimi kůži nebo jejich aroma jen tak vdechovat. Řadu druhů využívaných v aromaterapii můžete pěstovat na zahradě nebo doma v truhlíku u okna.

Levandule

Máte-li zahrádku a chcete ji přetvořit v oázu ozdravných vůní, levandule by vám tu neměla chybět. Její vůně se tradičně doporučuje pro navození pocitu klidu a potlačení úzkostných stavů i stresu. Navíc spolehlivě odpuzuje drobné škůdce a otravný hmyz.

Levandule potřebuje slunné stanoviště a sušší propustnou zeminu s podílem písku. Pokud ji umístíte do nádoby, dno vysypte drenážní vrstvou kamínků či keramzitu. Odkvetlé a zasychající výhonky pravidelně zastřihávejte, ať se levandule pěkně rozkošatí a rozroste.

Meduňka

Máte-li pocuchané nervy a večer nemůžete dlouho usnout, vdechujte svěží, citronovou vůni meduňky. Její silice mají sedativní účinek a pomohou zklidnit rozbouřenou nervovou soustavu. Aroma meduňky lze využít při nespavosti, zvýšeném psychickém vypětí a přepracovanosti.

Na pěstování meduňka náročná nijak není, daří se jí na slunci i v mírném stínu. Půdu preferuje živnou a propustnou, na rozdíl od levandule však bude potřebovat více zalévat. Nedostatek vláhy a příliš ostré slunce se projeví žloutnutím listů. Jednou za tři týdny jí dopřejte přihnojení kompostem.

Máta

Výtažky z máty se objevují jak v zubních pastách a osvěžovačích dechu, tak v kapkách na kašel. Vůně máty je svěží, povzbudí smysly, podpoří myšlení, a ještě navíc uvolní ucpaný nos. S mátou se nám zkrátka bude lépe pracovat, studovat i dýchat.

Mátu lze snadno pěstovat jak na záhonku, tak v květináči. Stačí jí vybrat takové místo, kam ráno chodí sluníčko a odpoledne stín. Substrát by neměl nikdy zcela vyschnout, ale pozor musíme dát i na přelití, v bahně by se bylince rozhodně nelíbilo. Výhonky pravidelně zaštipujeme, abychom podpořili tvorbu nových.

Rozmarýn

Rozmarýnu byla v minulosti přisuzována kouzelná moc, používal se dokonce i v přípravě nápojů lásky. Zda na jeho vůni ulovíte nějaký ten přitažlivý protějšek, není jisté. Avšak vědci přišli ze zajímavým zjištěním, že inhalace vůně rozmarýnu zlepšuje koncentraci a paměť.

Rozmarýn má rád sucho a teplo. Najděte mu proto místo na slunci a substrát vždy nechte téměř vyschnout, než ho znovu zalijete. Jde o choulostivou rostlinku, která snese pobyt venku jen v období od května do října. Pak ji musíme přestěhovat na nezámrzné místo.

Citronová tráva

V aromaterapii se hojně využívají citrusy. Protože jejich pěstování v českých podmínkách nepatří k nejjednodušším, do voňavé zahrádky vám místo nich doporučíme citronovou trávu. Účinky má podobné: zklidňuje nervy, posiluje imunitní systém a pomáhá v boji proti sklíčenosti a depresi.

Citronová tráva se správně nazývá voňatka citronová. Nejde o žádnou drobnou travičku, připravte si pro ni květináč o průměru nejméně 25 cm. Přes léto ji pěstujte na teplém a slunném místě a přezimovat ji nechte nejlépe v chladné chodbě.

Borovice

Esenciální olej z borovice působí zejména na dýchací cesty a je známý schopností uvolnit zahleněné dutiny. Stejně tak vám při nachlazení pomůže, když si sem tam přivoníte k borovicovému jehličí. Vůně tohoto stromu navíc uklidňuje mysl, připomíná les a tak trochu i Vánoce. Skvěle se s ní proto relaxuje.

Pro vůni borovic je nejlepší zajít si do lesa, ale pokud máte na zahradě dostatek místa, můžete si zde zasadit stromek vlastní, čistě soukromý. Dobře zvažte odrůdu, protože například běžná borovice černá je skutečně robustní, dorůstá výšky až několik desítek metrů. Na trhu však najdete i zakrslé kultivary, speciálně vyšlechtěné pro zahrady.