Begonie a fuchsie rozzáří i balkón ve stínu

Nejznámějšími květinami, které nepotřebují tolik slunce, a přesto pokvetou, patří begonie a fuchsie. Rozzáří váš balkon širokou paletou barev svých květů, hodí se do závěsných květináčů, můžete je však v truhlíku nakombinovat i s ostatními stínomilnnými rostlinami.

Popenec a povíjnice zdobí svými listy

Převislý popenec je sice nenápadný s drobnými kvítky, ale bohatě vyplní truhlík a doplní dominantní kvetoucí rostliny. Polostín má ráda i povíjnice batátová, u nás pěstovaná jako letnička. Zaujme nádhernými většími zelenými listy srdčitého tvaru, některé bývají i zbarvené do vínova. S oblibou se využívají jako doplněk ke kvetoucím balkonovkám.

Nezapomeňte na lobelky

Lobelky nesmí v truhlíku na severní straně chybět, zvolit můžete jak převislé, tak vzpřímené. Hrají všemi odstíny modré, některé druhy jsou i fialové se všemi svými odstíny. Ozdobí vaše květináče a truhlíky až do prvních mrazíků a nemusíte je ani tak často zalévat. Úžasně vypadají v kombinaci s begoniemi.

Zkuste i trvalky

Nádoby lze osadit i trvalkami, využijte nejbarevnější z nich, dlužichu, její listy mají snad všechny možné barvy - sytě zelenou, fialovou, žlutou i oranžovou až červenou. Zajímavé je i kapradí nebo bohyška. Ta vydrží na jednom místě i několik let, zdobí svými listy, které nesou mnoho odstínů zelené, od zelenožluté po smaragdovou, některé mají i bílé žíhání a bývají i různě veliké. Bohyškám pořiďte větší nádobu, ideálně samozavlažovací.

Netýkavka a bakopa

Do závěsné nádoby, ale také na parapetu bude skvěle vypadat i netýkavka balzamína nebo rozkošná převislá bakopa, která ve stínu kvete méně, ale svými listy rozveselí každý truhlík. Pro vyplnění prostoru truhlíku můžete bez obav využít i břečťan nebo barvínek.

Související články


Zdroje: www.nkz.cz, living.iprima.cz