Někdo chce zahradu jak ze žurnálu, někdo naopak divokou či tajemnou. Každopádně si říkáte, že na stinných místech nic moc nevykouzlíte? Mýlíte se. Některé rostliny dokonce stinnější místa vyžadují a bude se jim tam dařit velice dobře.

Čemeřice

Vděčné čemeřice zdobí zimní i jarní zahradu svými krásnými jednoduchými květy. Nejčastěji se setkáváme s bílými, zelenými nebo růžovými květy. Jedná se o trvalky, které dosahují výšky 30 – 60 cm. Čemeřici stačí, když se v zimních měsících trochu oteplí a hned ozdobí zahradu svými květy. Když nastane opět chladno, zkroutí se a opět vyčkává na teplé dny.

Čechrava

Čechrava spadá do mrazuvzdorných trvalek, kvete v létě, dosahuje maximálně výšky 1 metru a bude se jí dařit v polostínu i stínu. Její květenství je velice atraktivní, už jen výběr barvy je rozsáhlý – od bílé, přes růžovou až po fialovou. Pěstování čechravy není nijak náročné a je vhodná i k řezu.

Bohyška

Hostu (či funkie nebo bohyšky) jistě znáte z parků a okrasných zahrad. Existuje okolo 80 druhů a věřte, že už se nejedná jen o světle zelenkavé listy. Můžete si vybrat z různých odstínů zelené doplněné žlutou, bílou nebo třeba fialovou barvou. Trvalku bohyšku stínem neurazíte, není na pěstování náročná. Občas se do ní však mohou pustit plzáci.

Kapradiny

Kapradiny nepatří pouze do lesa, ozdobí vám zahradu svými netypickými tajemnými listy. Jedná se o trvalky, které můžete vysadit samostatně, ale vedle bohyšek budou vypadat také úchvatně. Vybírat lze z velkého množství druhů a z mnoha krásných jmen, jako například papratka samičí, jelení jazyk, žebrovice či pérovník pštrosí.

Barvínek

Stálezelená rostlina, která vás brzy zjara potěší svými fialovými kvítky. V dnešní době ale nemusíte vysadit pouze rostlinu s fialovými květy, sáhnout lze i po tmavě fialových nebo bílých. Dokonce najdete i rostlinky s panašovanými listy. Velmi snadno se rozmnožuje řízkováním nebo oddělením výhonků.

Ladoňka

Cibuloviny ladoňky s drobnými modrými kvítky vykukují časně na jaře. Daří se jim na slunném místě, teď si jistě říkáte, co tedy pohledávají v článku o stínomilných rostlinách. Ono se jim totiž dobře vede i pod stromy, protože než strom olistí, ladoňky jsou už po odkvětu.

Další rostliny vhodné do tmavších koutů

  • Kamzičník – trvalka, která kvete současně s tulipány a hyacinty
  • Rododendron – ideální pomocník na rozzáření tmavého místa zahrady
  • Břečťan – chytne se i na skoro nemožných místech, ale nenechte si ho přerůst přes hlavu
  • Fialka – violka vonná, vonící kráska, posel jara, navíc léčivka, která vynikne i v salátu
  • Azalka - stálezelený, ale i opadavý keř, je to taková menší setřička rododendronů

Zdroje: pestujme.cz, www.idnes.cz