Jak zalévat květiny, když nebudete delší dobu doma? Tuto otázku si pokládají mnozí z nás, ale věřte, že nejde o žádný neřešitelný problém. Stačí využít několika osvědčených rad a triků, které zajistí dostatek vláhy rostlinám po delší dobu tak, aby neuschly a zůstaly krásné.

Využijte samozavlažovací truhlíky

Jestliže jste vysadili na jaře do samozavlažovacích truhlíků, máte velkou výhodu! S přehledem totiž zabezpečí vašim rostlinám dostatek vláhy i po dobu několika dní, některé i týdnů. V případě, že si chcete truhlík pořídit, dbejte na to, aby měl systém odvodnění. Hodí se to ve chvíli, kdy bude hodně pršet, protože rostliny nebudou stát ve vodě a kořenový systém nebude ohrožen hnilobou. Věnujte také dostatečnou pozornost prostoru na zeminu, protože každá rostlina potřebuje ke správnému růstu dostatek výživné půdy.

Pořiďte si zavlažovací koule

Jde o velice praktickou a často i dekorativní „věcičku“, kterou využijete jak doma, tak i na zahradě či terase. Koupit ji můžete v plastovém i skleněném provedení. Otvorem ve stonku koule napustíte dovnitř vodu a pak ji stonkem zasunete do substrátu k rostlině. Voda se bude uvolňovat postupně do zeminy a nebude hrozit přelití.

Skvělým řešením jsou použité PET lahve

Že už nic před dovolenou nestíháte, natož jít koupit něco pro kytky? Využijte prázdné plastové lahve! Jde o velice jednoduché a spolehlivé řešení. Jejich velikost by měla odpovídat velikosti truhlíku, květináče nebo venkovní nádoby.

Postup:

  • Do víčka PET lahve udělejte několik otvorů slabým hřebíkem.
  • Nůžkami vystříhněte menší otvor do obráceného dna lahve, aby se do lahve mohl dostat vzduch a abyste tudy snadno doplnili vodu.
  • Potom každou láhev otočenou dnem vzhůru opatrně zapíchněte do zeminy v květináči nebo truhlíku.
  • Otvorem ve dnu nalijte dostatečné množství vody a hurá na dovolenou!

Pozor!

U menších květináčů volte plastové láhve o objemu 0,5 l a láhev pro jistotu opřete o stěnu nebo blízké okno, aby se nevyvrátil celý květináč.

Provázek a kbelík s vodou je jistota

Vyrobte si vlastní zavlažovací systém, který si zvládne udělat naprosto každý, a to během chvilky. Bude v době vaší nepřítomnosti zalévat rostliny za vás. Naplňte si kyblík vodou a umístěte ho o něco výš, než je místo, kam jste shromáždili květiny. Do kbelíku s vodou vložte několik konců hrubších provázků nebo vlněných přízí podle počtu květníků, a to až na samé dno. Druhé konce zahrabte do zeminy v jednotlivých květináčích. Voda bude po provázku samovolně stékat a na několik dnů bude vašim květinám spolehlivě dodávat vláhu. Doba záleží na velikosti zvoleného kbelíku.

Zdroje:

www.primanapady.cz, www.jaktak.cz, www.idnes.cz