Někdy se stává, že i přes plnohodnotnou péči se prostě některým rostlinám nedaří! Nesnáze mohou způsobit i nevhodně vysazené kombinace jednotlivých druhů. Některé rostliny se totiž doslova nesnášejí a místo růstu jen živoří.

Vše je o chemii rostlin

V lepším případě například jedna druhou brzdí v růstu, v tom horším ji může i zlikvidovat. Je to způsobeno chemickými procesy, které mezi rostlinou a nejbližším okolím probíhají. Ve chvíli, kdy často pěstujete stejnou plodinu na jednom místě, dostaví se únava půdy. Charakteristické je to pro plodiny stejné čeledi, anebo rostliny s dlouhodobou stopou v půdě, která pro následně vysazenou plodinu není vhodná.

Důsledky nesnášenlivosti

Pokud vedle sebe vysadíte navzájem si nevyhovující rostliny, brzy to poznáte na jejich vzhledu. Velice pomalu porostou, budou mít časté sklony k plísním a mnohým chorobám a nebudou téměř kvést. V některých případech mohou i zcela uhynout.

Vyhněte se nesprávným kombinacím

Brambory ušetřete blízkosti okurek, řepy, kapusty, rajčat a celeru.

Jahody se necítí komfortně ve společnosti okurek, brambor, a kapusty.

Kedlubny nevysazujte nikdy v blízkosti, ředkviček a ředkví. Zásadně se vyhněte i zelí, růžičkové kapustě, květáku a brokolici.

Košťáloviny nikdy dobře neporostou vedle cibule a česneku.

Okurky jsou na své sousedy velmi citlivé. Nikdy byste je neměli pěstovat tam, kde v minulém sezóně rostl květák, brokolice, zelí a růžičková kapusta. Nepříjemná je jim i přítomnost jahod, ředkve, brambor a česneku.

Cibuloviny držte dál od hrachu, fazolí a kapusty.

Fazole zase od pórku, šalotky, hrachu, cibule a česneku.

Petržel bude jak „leklá“ v přítomnosti salátu.

Luskoviny se nemají rády s česnekem, cibulí a pórkem.

Tykve nedávejte k rajčatům ani ředkvičkám.

Rajčatům vadí červené zelí, fenykl, hrách, tykve a brambory. Vždy je pěstujte v dostatečné vzdálenosti i od okurek.

Červená řepa vám dobře poroste, když ji ušetříte sousedů jako jsou pórek, fazole, brambory a špenát.

Zelený salát nemá rád celer a petržel.

Celer nevystavujte blízkosti kukuřice a brambor.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.receptyprimanapadu.cz, www.abecedazahrady.dama.cz