Čím více stromů a keřů na zahradě máme, tím lépe. Nejen že poskytují blahodárný stín, ale také odpařují vodu, své okolí tak ochlazují a tvoří příjemnější mikroklima. A přispívají i k celkovému zdraví krajiny, protože zatímco holá pole a nízké trávníky se rozpálí jako poušť a přispívají k nedostatku lokálních srážek, bujná zeleň vláhu neodhání. Čím však stromy a vyšší keře podsadit? Většina stínomilných rostlin vyžaduje mnoho vláhy. A té nemíváme v posledních letech nazbyt. Místa pod velkými stromy mohou být velmi suchá, zatímco kořeny dřevin sají vodu z velké hloubky. Naštěstí existují i velmi pohledné rostliny, které snesou jako sucho, tak stín.

Bergénie tučnolistá (Bergenia crassifolia)

Velké, kožovité, temně zelené listy bergénií vytrvávají i v zimě a zdobí zahradu celoročně. Zjara pak nad nimi září bílé, růžové nebo purpurové květy. Nenáročné bergénie se snadno rozrůstají do šířky a časem vytvoří hustý porost, který mezi sebe nevpustí žádný plevel.

Rohoblizeň olověncovitá (Ceratostigma plumbaginoides)

Půdopokryvná, počátkem podzimu modře kvetoucí trvalka prospívá na slunci i ve stínu, kde se květů objevuje méně. Ozdobné jsou však i samotné listy, a to zvláště na podzim, kdy se barví ze zelené do červené. Rohoblizeň raší pozdě, neznamená to však že vymrzla – i když mladé sazenice zimní ochranu uvítají.

Paznehtník (Acanthus)

Atraktivní trsnaté trvalky s tmavozelenými listy a nápadným květenstvím, které se objevuje v průběhu léta, jsou až 60 cm vysoké. Paznehtník dlouholistý (A. balcanicus) je dokonale mrazuvzdorný, paznehtník měkký (A. mollis) vyžaduje za mrazů ochranu, nejlépe podušku z listí.

Kakost (Geranium)

Půdopokryvné kakosty v létě krásně kvetou, jsou však dekorativní samotnými listy, z nich část přetrvává i v zimě a zbarví se do bronzova. Snadno se rozrůstají do šíře pomocí oddenků. Mezi velmi vděčné a odolné druhy patří kakost kantabrijský (G. x cantabrigiense), kakost oddenkatý (G. macrorrhizum) či kakost dalmátský (G. dalmaticum). Z jednotlivých druhů je vyšlechtěna i řada kultivarů.

Hvězdnice (Aster)

Rozsáhlý rod aster, trvalek, které zdobí zahrady na sklonku léta a na podzim, nabízí i druhy do suchého stínu. Lépe kvetou v toulavém polostínu, právě takový však pod stromy často bývá. Mezi osvědčené druhy patří Hvězdnice křovitá (A. ageratoides), velkolistá (A. macrophyllus) a rozkladitá (A. divaricatus).

Barvínek menší (Vinca minor)

Jedna z nejvděčnějších půdopokryvných rostlin snášející sucho i stín má lesklé, tmavozelené listy a počátkem léta blankytně modré květy (vyšlechtěny jsou i kultivary s květy purpurovými a bílými a rovněž s panašovanými listy). Je naší původní, a tudíž otužilou a nenáročnou trvalkou, snadno se sám rozrůstá do šířky.