Čtvrté roční období je romantické obzvlášť, pokud je venku sníh. To je příroda „pocukrovaná“ bílým popraškem a působí téměř pohádkově. Jak se ale daří špenátu, kapustě, zelí, salátu, polníčku nebo ozimým druhům česneku, které „drkotají zimou“ na vašich záhonech ? Asi to žádná sláva nebude. Pokud jste je ale nezakryli zimní šedou netkanou textilií. Ta je nejen „zahřeje“, ale také ochrání před nepřízní počasí, jako je třeba mráz, silné poryvy větru, sníh či krupobití.

V čem se netkané textilie liší?

V barvě, tloušťce a účelu použití. Vyznejte se v nich a používejte je správně, získáte tím skvělého spojence pro svou zahradu.

Černá mulčovací textilie

Hodí se k mulčování jahod, zeleninových a okrasných záhonů. Ale můžete ji požít i jako podklad pod okrasný chodník či dlažbu. Nikdy však černou netkanou textilii nepoužívejte na zakrytí rostlin. Černá totiž přitahuje sluneční paprsky, kumuluje teplo, ale nepropouští světlo. Při použití černé textilie byste své rostliny zahubili.

Černá textilie s výsekem – poznáte ji podle toho, že má na sobě už vyražené otvory k sázení plodin. Ideální je pro pěstování jahod.

Bílá a černobílá

Bílá (zakrývací) textilie – zahrádkáři ji používají na zakrytí zeleninových záhonů. Urychluje vývoj rostlin.

Černobílá textilie – je nenahraditelná pro pěstování jahod, zeleniny (zejména salátů, rajčat a paprik).

Na to, jak bílou nebo černou netkanou textilii na zahradě použít, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Málo známá zimní šedá textilie

Pomůže keřům a zelenině přečkat zimu. Ochrání je před mrazem, zimním sluncem i nedostatkem vody. Zimní šedá netkaná textilie je zkrátka to nejlepší brnění proti mrazu. Je dvakrát tak silnější než třeba klasická bílá textilie, která se také používá na přikrytí záhonů.

Její výhodou také je, že je hladká, odolná proti oděru a navíc výborně izoluje a vytváří kolem rostlinek malý mikrosvět s tím nejlepším klimatem pro jejich růst. Textilie totiž propouští světlo i vodu, a navíc chrání úrodu před přirozenými nepřáteli, jako jsou různé plísně, mikroorganismy, houby nebo vyhladovělé ptactvo, drobná zvěř či hmyz.

Aby nebyla žízeň

Netkanou šedou textilii ale můžete použít i na zakrytí choulostivějších druhů stálezelených dřevin, jako jsou například rododendrony či kaliny. Ochrání je nejen před nepřízní počasí, ale i před samotnou smrtí žízní. Zejména v holomrazech se stává, že půdě chybí voda a rostlinka seschne. Vlhkost se usazuje na povrchu netkané textilie a vytváří na ní mrazivou krustu, která brání vysoušení půdy. Zároveň zpomaluje zahřívání rostlin a snižuje výpar vody.

Slunečník proti ostrým paprskům

Dalším problémem dřevin je ostré zimní slunce, které se projevuje na konci zimní sezony. Když jsou mu dřeviny či rostliny vystaveny, může poškodit její listy.

Šedá netkaná textilie pomůže i v těchto případech, kdy funguje jako „slunečník“. Využijte toho. Obzvlášť proto, že se tahle pomůcka dá použít i opakovaně. Po skončení zimy ji můžete dát do pračky a jednoduše vyprat. Takto ji můžete dokola používat několik let. Pro vás i vaši úrodu je k nezaplacení!

Související články

Zdroje: youtube.comwww.ceskestavby.cz, www.magazinzahrada.cz