Afrikány se každému nelíbí, nicméně jsou pro každého zahrádkáře obrovským pomocníkem. Navíc se o ně ani nemusíte moc starat. Vysaďte je na záhony, kam svítí sluníčko, budou tam spokojené. Afrikán nebo také aksamitník dokáže v půdě snížit výskyt některých háďátek, proto ho odborníci doporučují mít na zahradě. Jejich aromatická vůně pomáhá mírnit výskyt mšic a nemají ho v oblibě ani myši a hraboši. Dříve se doporučoval také proti slimákům, ale ti si na něm bohužel s gustem klidně i pochutnají, to máme vyzkoušené.

Puch na krtka

Zavítal k vám na zahradu malý černý návštěvník a ničí vám pozemek krtinami? Krtka spolehlivě zažene řebčík královský. Jeho cibule je jedovatá a vydává v zemině poměrně nepříjemný zápach, před kterým uteče i tento malý škodič. Řebčík zapáchá i v zahradě, raději ho vysaďte někam, kde bude od vás dostatečně daleko. Potřebuje slunné a teplé stanoviště, vysaďte ho v srpnu nebo v září, před zimou pěkně zakoření a příští rok na jaře vás odmění svými barevnými květy a zahradou bez krtinců.

Pozor na hraboše

Pokud jste na zahrádce objevili díry v trávě, blízko nich malý černý trus a vaše rostliny či zelenina zkomírají, zřejmě se u vás usídlil hraboš. Ničí i trávu a okusují kůru stromů. I na ně platí aromatické rostliny, kromě všemocného afrikánu pomůže i máta, pryšec nebo česnek.

Ochraňte zeleninu

Mšice, housenky, mravence, ale také myši odpuzuje lichořeřišnice větší. I když je pochoutkou pro slimáky, rozhodně byste ji měli na zahradě mít, protože pokud ji vysejete blízko salátů nebo cuket, slimáci se spíš pustí do ní a ne do vzácné zeleniny.

Související články

Zdroje: www.dumazahrada.cz, zahradkarskaporadna.cz