V posledních letech se často vracíme k prověřeným metodám našich dědů a babiček, které jsou zajímavé a účinné. Znáte metodu založenou na výsadbě rostlin, které svými vlastnostmi dokážou odpudit běžné zahradní škůdce a hmyz? Jedná se o silně aromatické rostliny včetně bylinek.

Rozmarýn

Bylinka, kterou opravdu stojí mít za to v zahrádce i na terase. Funguje totiž jako perfektní odpuzovač, a navíc její větvičky využijete během grilování. Rozmarýn má rád hlavně středozemské podnebí, ale daří se mu všude tam, kde je propustná půda a dostatek slunce. Rozmarýn je dokonalou zbraní hlavně proti komárům a mouchám.

Bazalka

Velmi oblíbená bylinka má už své místo i v naší kuchyni. Z jejích listů vychází intenzivní až pálivá vůně, které se většina škůdců vyhýbá velkým obloukem. Bazalku můžete pěstovat i ve společném truhlíku s letničkami či jinými bylinkami, kterým bude dělat bezpečnou bariéru před škůdci.

Meduňka

Stejně tak meduňka dokonale eliminuje výskyt obtížných mušek a podobných neřádů. Při výsadbě ji vždy věnujte dostatek prostoru, protože se ráda rozrůstá.

Citrónová tráva

Rostlina, která je typická svou příjemnou citrónovou vůní. Při nákupu se ujistěte, zda kupujete Cymbopogon nardus nebo winterianus, které jsou pravými odrůdami. Protože je v našich podmínkách lepší pěstovat ji v nádobě kvůli zazimování, ochrání vás před hmyzem i doma.

Muškát citrónový mosquito

Kříženec čínské citrónové trávy a africké pelargonie s citrónovou vůní se pěstuje jako klasický muškát. Víte, jak je jako repelent nejúčinnější? Když rozdrtíte několik listů a potřete si jimi pokožku.

Aksamitník

Známá a oblíbená letnička je typická svou silnou vůní, která spolehlivě zažene komáry, mouchy i další dotěrný hmyz. Bude vám kvést až do pozdního podzimu.

Levandule

Známá a libá vůně levandulí hmyzu také nevoní. Ovšem lidé ji milují. Levanduli se vyplatí nasušit a použít také v šatníku, kde odpuzuje moly a zároveň krásně voní. Rostlina je navíc skvělá také v tom, že se hodí do téměř jakékoliv zahrady.

Máta

Jedna z nejaromatičtějších a také nejznámějších bylin na světě. Máta se ve vaší zahradě rychle zabydlí a snadno se všude rozšíří, tak si ji korigujte. Kromě létavého hmyzu odpuzuje i mnohonožky, které patří k zákeřným druhům škůdců a není snadné se jich zbavit.

Šanta kočičí

Látky zvané nepetalaktony, které tato rostlina obsahuje, mají prokazatelné repelentní účinky proti velkému množství hmyzu, včetně komárů. Zároveň jde o velice atraktivní rostlinu s nádhernými modravými soukvětími.

Zdroje: www.svetkreativity.cz, www.receptyprimanapadu.cz, www.atlaso.cz