Každoročně se na zahradě setkáváme se škůdci. Když to vezmeme všeobecně, škůdci nás, zahrádkáře, pěkně štvou. Je jedno, zda se vyskytne plzák na salátu nebo mšice na jahodníku. K vzteku je to tak i tak. Máme pro vás v záloze několik rostlin, které vám pomohou výskyt škůdců omezit. Netvrdíme, že housenky vezmou „nohy na ramena" a už je nikdy neuvidíte, ale proč se o jejich eliminaci alespoň nepokusit?

Každá rada drahá

Co si budeme povídat, u některých škůdců je každá rada drahá. Takový plzák se nezastaví skoro před ničím. A že je odpuzují afrikány? Pokud jste to zkoušeli, zjistili jste, že se na afrikány přímo třesou a zkonzumují je jako předkrm. U plzáků se nám osvědčilo pouze ruční sbírání, hubící přípravky či měděný obrubník. Rostliny neuspěly žádné.

Související články

Levandule

Přírodní zbraň proti některým druhům hmyzu. Pro většinu lidí bylinka s příjemnou vůní, která na zahrádce udělá neskutečnou parádu. Levandule odpudí nežádoucí hmyz, přitáhne ten užitečný, jako jsou včely, šmeláci a motýli, a vás zláká svými vlastnostmi – dokáže léčit a můžete s ní kouzlit i v kuchyni.

Lichořeřešnice

Bude se snažit odpudit mšice, mravence i housenky. Ochrání kedlubny, brambory, zelí nebo brokolici. Na lichořeřišnici si rádi smlsnou plzáci, proto je výhodné vysadit pár rostlinek mezi zeleninu, aby se nejprve vrhli na ni a vy jste měli čas je následně zlikvidovat.

Heřmánek pravý

Tato aromatická bylina si rozumí se zeleninovými záhony, proto je vhodné heřmánek vysadit okolo nich. Ochrání především cibuli, salát, červenou řepu nebo celer. Prospěje mu slunečné místo.

Tymián

Bude mu dobře poblíž špenátu, květáku, kapusty nebo se salátu. Tymián se vysévá do volné půdy v dubnu nebo v květnu, kdy už je prohřátá zem. Bude se vám hodit jako léčivá bylinka i jako kouzelník k vaření.

Saturejka

Touto bylinkou bude opovrhovat bělásek zelný, proto ji vysaďte blízko hlávkového zelí a k další brukvovité zelenině. Jedná se o vytrvalou bylinu, kterou potěší slunné stanoviště. Samozřejmostí je využití saturejky v kuchyni.

Povijnice

Tato skvostná popínavá rostlina vám bude dělat radost po více stránkách – pohled na ni vám zlepší náladu a odpudí i nechtěné návštěvníky. Miluje sluníčko, proto jí vyberte dostatečně slunné místo. Nezapomeňte pro ni předem promyslet oporu.

Zdroje: pestujme.cz, abecedazahrady.dama.cz, zahradkarskaporadna.cz