Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, abecedazahrady.dama.cz

Vyzkoušejte rostliny jako živý mulč

Už jste slyšeli o živém mulči a chcete tento způsob pěstování a péče na zahradě vyzkoušet, anebo máte jen nepěkná holá některá místa třeba pod stromy. Osázet takový prostor není nemožné a z mnohých důvodů je to naopak velmi vhodné.

Naučte se pracovat s půdokryvnými rostlinami ve svůj prospěch. Většina z nich koření jen mělce, takže jsou z těch, které dramaticky neubírají vláhu ani živiny. Jejich použitím navíc minimalizujete i výskyt plevelů, vytvoří se vhodné mikroklima, které také částečně zabrání vysušování a navrch toho všeho bude prostor pod stromy i pěkně vypadat. Které rostliny se hodí? Vyzkoušejte půdokryvné trvalky.

Rostliny, které brání plevelu

Mezi takové trvalky, které lze pouvažovat i za živý mulč, patří mnohé dobře známé rostliny. Nenechejte se ale zmýlit. I tyto klasické trvalky, které jste viděli už stokrát, mají různé nové kultivary, které jsou neobvyklé květem i listem.

Řeč je například o barvínku menším. Barvínek je nenápadná rostlina s pěkně sytě zelenými pevnými lístky, která se krásně plazí a vyváří nízký porost. Barvínky mají nejčastěji jednoduché modrofialkové či bílé květy. V posledních letech se však na trhu objevili barvínky nové. Jsou to kultivary, které mohou mít nejen plné květy, ale také překvapí odstíny fialové, růžové až červené a nejen to. Mají zvláštně panašované lístky, případně i vzrůst může být o něco vyšší. Prostě a jednoduše je z čeho vybírat. Barvínky rostou dobře na sluníčku, ale i v polostínu.

Jemná a stín i vlhko milující je mochnička trojčetná. Máte-li vlhčí konec zahrady, kde chcete pokrýt půdu, pak rozhodně vyzkoušejte mochničku. I když vláhu miluje, zvládá i občasné sucho. Opravdu kryje znamenitě a skutečně aktivně brání růstu plevelů. I mochnička se může pyšnit kultivarem s panašovanými listy, kterou najdete pod názvem „Mosaic“ čili mozaika.

Chcete-li upravený, ale jednoduchý až moderní vzhled, sáhněte po trávničkách. Trávničky moc pěkně kvetou, ale i bez květů zdobí úhledným nízkým porostem. Květy bývají růžové až fialkové a bílé, ale i červené, které nejsou obvyklé.

Do suchých a živin prostých půd se hodí různé druhy séda. Rozchodníky, jak jim říkáme česky, mají spoustu zajímavých druhů, které se od sebe mírně liší lístky, květy i vzrůstem. Jsou to tučnolisté rostliny, které si poradí na opravdu nehostinných místech.

Pod stromy se bude dařit i jedlým rostlinám

Kvítky vás neoslovily a chcete spíš něco, z čeho bude užitek? Vyzkoušejte obyčejnou šruchu. Zatímco u nás je šrucha zelená považována za nezajímavou plazivou rostlinu s nenápadnými kvítky, které nejsou nijak zdobné, v jižních krajích je šrucha považovaná za významnou, na živiny bohatou rostlinu. Tu si mohou lidé koupit na tržištích a použít ji do salátu nebo připravit v páře. Šrucha je nejen bohatá na antioxidanty, ale je to zelená listová zelenina, která má nejvyšší obsah vitamínu A podílejícím se na zdraví zubů, kůže, tkání a je důležitý také pro těhotné a kojící.

Lze použít i kozlíček polní, který se u nás běžně konzumuje, ale ten patří k letničkám. Stejně jako čtyřboč rozložitá čili novozélandský špenát.

Související články