Slimáci patří mezi úhlavní nepřátele zahrádkářů. Teplé počasí společně s nějakým tím deštěm hraje těmto tvorům pěkně do karet, protože se daří pěstované zelenině, která jim bohužel dost chutná. Dokáží sežrat úplně všechno a ještě ke všemu neskutečnou rychlostí.

Slimáci si smlsnou nejen na úrodě

Dá se říct, že slimáci jsou dokonce kanibalové a mrchožrouti, protože se živí i mrtvými tvory s měkkým tělem, jako jsou jiní plži nebo třeba žížaly. Ovšem maso si dávají spíše jen ve výjimečných případech. Největší jejich libůstkou je zelenina, některé druhy ovoce a častokrát nepohrdnou ani okrasnými rostlinami. V mnoha případech je můžete najít i na kompostech, kde mají k obživě dostatek rostlinného odpadu. Nejohroženější jsou ale saláty, zelí, okurky, ředkvičky nebo třeba cukety.

Jak se slimáků nejlépe zbavit? Využijte jednoduchou metodu a pěstujte rostliny, které je odrazují a působí jako přírodní odpuzovače. Umístěte je do blízkosti druhů, které jsou pro škůdce nejatraktivnější. Tímto způsobem můžete udržet slimáky na uzdě, a to i bez chemikálií.

Zachrání vás voňavá levandule

Potenciál této nádherné rostliny se často využívá v aromaterapii a kosmetice a vyplatí se ji mít i na zahradě. Nejenže bude úžasnou dekorací, ale její vůně je nepřítelem všech slimáků a plžů. Dokonce pomáhají i levandulové listy, které jsou pokryté jemnými chloupky, jež slimákům brání v dalším rozšiřování.

Lichořeřišnice slimákům také nevoní

Tato jednoletá nezaměnitelná rostlina je mezi zahrádkáři velice oblíbená, protože dosahuje velkolepých rozměrů, a hlavně je na pěstování naprosto nenáročná. Daří se jí na slunci i v polostínu, takže ji s přehledem můžete použít jako přírodní štít, který dokonale ochrání ostatní rostliny před zběsilými útoky slimáků. Její oranžovožluté květy mají velice pronikavou vůni, která slimáky dráždí natolik, že se jí vyhýbají obloukem. A další bonus? Květy i plody lichořeřišnice jsou jedlé a můžete je použít do mnoha pokrmů nebo jako originální ozdobu salátů.

Řebříček obecný bojuje silicemi

Jde o notoricky známou bylinku, která se běžně vyskytuje ve volné přírodě a je hojně využívaná v bylinné medicíně. Vyznačuje se vysokými antibakteriálními a protizánětlivými účinky, a proto se velmi často používá při onemocněních trávicího ústrojí nebo na pomalu se hojící rány a odřeniny. Květy a listy řebříčku obsahují významné a silně aromatické silice, které slimáky velmi účinně odrazují.

Vsaďte na plamenku

Plamenka je trvalka našich babiček a zažívá v posledních letech svůj velký návrat. Roste všude tam, kde má dostatek světla a snese i začátečnické přehmaty. Hejna jejích bílých, růžových, fialových či červených květů barevně oživí vaši zahrádku a jejich intenzivní vůně přiláká do zahrady včely a motýly. Neplatí to však o slimácích, ti se jí vyhnou na sto honů.

Černucha neboli černý kmín aneb ďábel ve křoví

Černucha setá je krásná a velmi ochotně se množící bylina, která má většinou světlemodré pravidelné květy, které potěší každé oko. Díky svému orientálnímu původu miluje slunce, ale neohrne nos ani nad polostínem. Kdysi se věřilo, že plod černuchy s pěti měchýřky představuje ďábla, odkud také pochází její anglický název „devil in a bush“, tedy „dábel v křoví". Jako zdravé a typické koření zná tuto rostlinu téměř každý, ale její pěstování je velmi přínosné, co se týká likvidace slimáků. Této odolné a typicky vonící rostlině se zásadně vyhýbají.

Zdroje: www.cs.insterne.com, www.idnes.cz, www.dumazahrada.cz