Kvetoucí barborka je příslibem nového začátku, oslavou Štědrého dne i Slunovratu. Její kouzlo tkví v jednoduchosti, úplně postačí jeden výhon s několika květy, které necháme vyniknout. Pokud tedy nemáme letitý sad, který ztrátu více barborek vůbec nepocítí a stejně čeká na prořezávku. Barborka bezohledně utržená v parku nikomu štěstí nepřinese, a mnohdy ani nevykvete, protože ne každý strom či keř lze takto probudit.

Pokud nemáme zahradu s vhodnými stromy nebo někoho, kdo nás barborkou obdaruje, můžeme barborku (s poctivým "rodokmenem") zakoupit, nebo si dopřát květy v jiné podobě. Příslib jara přinesou i rychlené prvosenky, narcisy, krokusy či hyacinty (pozor na omamnou vůni), křehkou krásu brambořík a azalka, oslnivou eleganci orchidej.

Kromě výběru vhodného staršího stromu, který větévku nebude postrádat, je rovněž velmi důležité ustřihnout ji ostrými zahradnickými nůžkami, neboť čistý řez se snáze hojí. Řeznou plochu můžeme potřít stromovým balzámem nebo štěpařským voskem. Vybereme si větvičku bohatou na květní pupeny – ty jsou kulatější nežli špičaté pupeny ukrývající zárodky listů.

Které spolehlivě rozkvetou?

Velmi spolehlivé jsou větévky třešní, višní, slivoní, trněk a mandloní - při teplotě do 20° C skutečně do tří týdnů. Vděčné jsou i forzýtie, vilíny, jasmíny či dříny, které bývají v nakvétání o pár dní rychlejší. Jejich zlaté květy vynikají v kombinaci s chvojím nebo svěží zelení mladých lístků - tou nás může potěšit jako barborka rychlený modřín, líska, bříza či vrba. Vyzkoušet můžeme i kdoulovce či kaliny. Mělo by se vždy jednat o dřeviny, které vykvétají do konce bubna a ne později.

Větévku vložíme do vázy seříznutou stejně, jako u řezaných květin - šikmý, dlouhý řez zvětší plochu pro nasávání vody. Barborce prospěje rovněž rosení a vyšší vlhkost vzduchu, pupeny nebudou zasychat.

V teplém pokoji se pupeny rozvinou dříve

Pokud bude v pokoji, kam větvičku ve váze umístíme, teplota nad 20 °C, bývá vhodnější ji uříznout až pár dní po svátku svaté Barbory. Tradiční datum nepočítá s teplotou tak vysokou, barborka se při ní probudí dříve. Pokud si přejeme probouzení naopak uspíšit, pomůže několikahodinová lázeň v teplé vodě - může přispět i k rovnoměrnějšímu nakvétání.