Zdroje: kutilove.eu, www.bhg.com

Neznámá rozkvetlá nebo také kvetoucí dlažba

Ani nezkoušejte hledat pojem rozkvetlá dlažba. Ten se u nás zatím nezabydlel a nic nenaznačuje tomu, že by čeští zahradníci toužili po změně. Zatímco většina hospodyněk a majitelek zahrádek a chodníčků pátrá po nejúčinnějších způsobech, jak vyplet spáry, britští zahradníci nakupují nejroztodivnější byliny, aby ty samé spáry osadili.

Rozkvetlé dlažby starých zahrad

Když se podíváte na fotografie zahrad z anglického venkova, tak si můžete všimnout, že vypadají nápadně jinak, než jsme zvyklí. Staré jakoby babičkovské zahrady patřící k roubeným chalupám a kamenným usedlostem vypadají až divoce a neudržovaně, ale zdání klame. Majitelé těchto zahrad mají rádi keře a koberce květů, které vzájemně prorůstají až v podstatě přirozeně navazují na okolní krajinu. Jsou sice bohaté na květy a barvy, ale jejich celkový vzhled je spíš naturální než upravený nebo snad perfektně sestřižený. Inspirujte se „zdivočelou“ zahradou, má své kouzlo!

Co zasadit, aby dlažba rozkvetla

Do takové zahrady patří i rozkvetlá dlažba. Ale pozor, není to nějaký pampeliškami prorostlý chodníček! Naopak. Rozkvetlá dlažba sice propojuje květiny a dláždění zahrady, ale obvykle ne v takovém vzhledu, na který jsme zvyklí. Nášlapné kameny chodníku jsou dál od sebe, aby mezi nimi vznikl prostor, který mohou rostliny dobře prorůst a spojit se v koberec květů. K tomuto účelu se výborně hodní různé bylinky nižšího vzrůstu. Mezi takové rozhodně patří mateřídouška, tymián, rozchodníky, netřesky, ale také různé druhy mechů. Dobře se hodí i další rostliny běžné na loukách, jako je třeba kontryhel, různé nízké traviny nebo třeba sedmikrásky.

Nová rozkvetlá dlažba

Pokud pokládáte nový chodníček nechejte mezi dlaždicemi či nášlapnými kameny dost místa. Ani nelze mluvit o spárách, protože mezery jsou skutečné široké. Do míst mezi dlažbou nasypte dostatek zeminy, aby měly rostoucí květiny dostatek živin. Vrchní vrstvu můžete zapravit štěrkem, ale není to nutné.

Nechte rozkvést svoji dlažbu

V případě, že byste se rozhodli upravit vzhled již stávající dlažby nebo chodníků, nebojte se odstranit i některé části dlažby, aby vám vznikl prostor pro rostliny. Někteří zahradníci mají rádi šachovnicový vzhled, jiní naopak nahodilý, vzoru nedbalý design. Širší spáry a okraje chodníků očistěte od plevelů. Pokud je potřeba dosypejte zeminu nebo písek a dosaďte zvolenými rostlinami. Nebojte se ponechat ve spárách i mechy. Je jen na vás, jaký vzhled zvolíte pro svoji zahrad. Nikde není řečeno, že zahradní dlažba musí být vyčištěná do vysokého lesku.