Rozrazil je neprosto ideální rostlinou pro slunnou terasu, balkon i zahradu. Potěší vás svými něžnými květy a v současné době máte na výběr z mnoha druhů.

Rozrazil (Veronica)

Jednotlivé druhy rozrazilu se liší nejen vzrůstem, ale i tvarem a květenstvím. Často se s nimi můžete setkat i v přírodě, nejčastěji na vlhkých místech světlých lesů, v okolí bažin, ale i na stepních pláních a horských loukách. Jsou jen nenápadnějšího vzhledu oproti zahradním vyšlechtěným odrůdám. Vysoké druhy dorůstají do velikosti 30 až 120 cm a žádají ke svému růstu oporu.

Nízké kobercovité druhy bývají vysoké maximálně 15 cm a jsou skvělou ozdobou všech skalek nebo zídek jako půdopokryvné rostliny. Typické květy se vyvíjejí v klasech nebo hroznech, které bývají nejčastěji v nejrůznější odstínech modré, ale existují i bílé, růžové nebo vínově červené druhy. Nejvíce rozrazilů kvete v květnu až červenci, časně kvetoucí začínají vykvétat už v dubnu. Pokud je teplý podzim, mohou se objevit i pozdní květy. Rostlinu kromě nepřehlédnutelných květů zdobí i světle zelené vroubkované listy.

Kde rozrazil pěstovat

Rozrazily středního vzrůstu můžete perfektně využít v běžných květinových záhonech, mezi letničkami a trvalkami. Vysoké odrůdy tvoří nádherné pozadí pro nižší druhy květin a umějí i dokonale ozdobit ploty a zídky. Jestli chcete rozrazilu opravdu dopřát, zvolte slunné místo. V takové lokalitě dobře kvetou a drží pevné květní lodyhy na trsu. Nevadí však ani polostín, někde na okrajích korun stromů a mírně větrné stanoviště.

Odpovídající zemina

Nejlépe uděláte, když rozrazil zasadíte do propustné, přiměřeně vlhké zahradní půdy. Dokonce si nemusíte dělat hlavu ani s vysokým obsahem živin. Každoročně brzy na jaře můžete kolem rozrostlých rostlin rozsypat prosetý kompost.

A co zálivka?

O pravidelnou zálivku má rozrazil zájem zejména v době květu a při vysokých letních teplotách. Nejlepší je zalévat ho vždy navečer nebo hned ráno.

Rozrazil nemá rád nadbytek výživy

Jakmile má rostlina k dispozici přemíru živin, projeví se to vytaháváním dlouhých lodyh, postupnému řídnutí a předčasným stárnutím. S hnojením tedy opatrně.

Po pár letech udělejte údržbu

Protože se nejedná o dlouhověkou trvalku, bude dobré ji po několika letech pěstování rozdělit, přesadit nebo alespoň podsadit či přisypat. Suché nadzemní části rozrazilu nestříhejte na podzim, ale až brzy na jaře.

Zdroje: www.receptyprimanapadu.cz, www.sazenicka.cz, www.abecedazahrady.dama.cz