Zatímco v Itálii, Řecku či jižní Francii je rukola již dlouho velmi populární, u nás se začala objevovat poměrně nedávno.
Rukola či roketa (Eruca sativa) je výtečná jarní salátová rostlina. Má hladké tmavě zelené lístky podobající se pampelišce a je příbuzná ředkvičce. Listy se používají k přípravě aromatického, příjemně nahořklého salátu s příchutí hořčice.
Roketa velmi rychle klíčí a obsahuje mnoho vitaminu C a dalších blahodárných látek. Podporuje zdravé trávení a čistí krev.
Pokud se na jaře cítíte těžkopádní a unavení, zkuste sníst denně porci hořkých zelených bylinek. Probudí vás z jarní únavy a ještě si pochutnáte!
Rukola v kuchyni
- Pro svou štiplavou a peprnou chuť se hodí jako přísada do salátu ze sladšího ovoce (pomeranč, hrušky, ananas).
- Okoření i ozdobí obložené chlebíčky.
- Listy mohou být dušeny na olivovém oleji s nasekaným česnekem a podávány jako příloha.
- Roketu můžete zamíchat do horkých těstovin i mletých mas na sekanou a šašliky.
- Výtečná je i do polévek, v nichž svou chutí nahrazuje kapustu či majoránku, ochutí i smetanové omáčky.
- Můžete ji kombinovat s česnekem, piniovými oříšky, parmazánem a olejem a vyrobit alternativu k bazalkovému pestu. Drahá piniová semínka lze nahradit i vlašskými ořechy.
- Ze semínek rokety se vyrábí také velmi ostrá hořčice
Dětem by měla být poněkud ostrá rukola podávána pouze tepelně upravená.
Roketa na zahradě
Roketu si můžete velmi snadno vypěstovat i sami. Je nenáročná a velmi bujná.
Vysévejte ji buď časně zjara pro časnou letní sklizeň, nebo v polovině srpna pro sklizeň před zimou. Výsev z pozdního jara či léta brzy vykvete a nevytvoří tolik zelené listové hmoty. Při horkém počasí může také získat až příliš nahořklou příchuť.
Roketa v květináči
Roketu můžete pěstovat i celoročně doma, podobně jako řeřichu.
- Při rychlení v miskách s buničinou můžete čerstvé lístky sklízet za 10-14 dní.
- Při pěstování v truhlících se substrátem je termín sklizně mladých listů 6-8 týdnů.
Pokud nať nespotřebujete čerstvou, můžete ji nasekat, vložit do mikrotenového sáčku a uložit do mrazáku. nebo naložit do olivového oleje, celou, nebo rozmixovanou na způsob pesta (viz výše).