Nejen ruličky od toaletního papíru lze využít. Vždyť podobně jsou na tom i ruličky od kuchyňských utěrek, papírových ručníků či alobalu. Při zapojení trochy fantazie z nich můžete vyrobit i krmítko pro ptáčky. Takto můžete zužitkovat ruličky i vy!

Skvělá věc do kompostu

Papírové ruličky nebo i karton od vajec můžete hodit do zahradního nebo domácího kompostu. Hnojivu dodají uhlík, který rostliny velice rády uvítají. Nevyhazujte je však v celku. Před kompostováním musíte dbát na to, aby byly zmuchlané či natrhané. Nebudou tak bránit přístupu kyslíku a rychleji se rozloží.

Podívejte se také na video, kde se dozvíte, jaké další věci můžete dát na zahradu namísto do odpadkového koše:

Zdroj: Youtube

Podzimní krmítka

Nyní je ideální čas vyvěsit ven krmítka se zobáním pro ptáčky. Je to opravdu pěkná podívaná! Rourku papírové ruličky potřete lojem a obalte ve směsi semínek, která je vhodná pro krmení ptáků. Takto vyrobené krmítko pak už stačí navléct na jakoukoliv větvičku. Můžete jím provléct i šňůrku a pověsit ho kamkoliv, kde na něj krásně uvidíte z teplého domova.

Provzdušnění půdy

Půda se musí provzdušňovat a k tomu jsou velmi vhodné ruličky. Nejdříve se však ujistěte, že na papírových ruličkách není žádný kus plastu či lepenky. Poté už jen stačí zahrabat je do země, kde budou hlínu krásně provzdušňovat. Karton poslouží i jako potrava pro červy, takže se nemusíte bát, že byste na zahradě narazili po půl roce na zbytky papíru. Červi se o ně jednoduše postarají!

Konec volných provázků!

Máte nespočet volných provázků, které byste na jaře opět rádi použili? Pak pro vás máme skvělý tip, jak je jednoduše můžete uskladnit. Volný provázek namotejte na ruličku od toaletního papíru, a až ji budete opět potřebovat, bez problémů šňůrku odmotáte. Nebudete se muset trápit, že byste narazili na nějaký chuchvalec, který by ani nešel rozmotat bez pomoci nůžek.

Ruličky do vyvýšeného záhonu

Papírové ruličky jsou také velmi užitečné, pokud máte vyvýšené nebo zahradní záhony. Pomůžou zajistit vlhkost v záhonech a časem se přirozeně rozloží. Přidat k nim můžete i různý jiný organický materiál, který běžně vyhazujete. Jde zejména o rostlinné zbytky z kuchyně, starý chléb, ale i použité papírové ubrousky či spadané listí.

Zdroje: living.iprima.cz, youtube.com