Pokud chcete, aby vám zahradu zdobily krásně rozkvetlé růže, bez jarního řezu se to neobejde. Jinak by se růže zbytečně zahustily drobnými výhony a starým dřevem. Navíc neořezané keře málo nakvétají a květy jsou jen drobné. V hustém keři hrozí i zvýšené riziko šíření škůdců a chorob. Cílem jarního řezu je odstranit staré, slabé a odumřelé části, čímž umožníte přístup světla a vzduchu do vnitřní struktury keře.

Jak na jarní řez keříkových růží, se můžete podívat v totmo videu:

Zdroj: Youtube

Kdy je čas jarního řezu

Na tento řez je nevhodnější období od druhé půlky března a v průběhu dubna. Nejlépe je ho provádět v době, kdy kvete zlatý déšť. Vždy však rozhoduje počasí. V žádném případě se do této činnosti nepouštějte ve dnech, kdy teploty klesají pod nulu, nízké teploty by uškodily čerstvým ránám. Můžete počkat i do doby, než se na růžích objeví první náznaky pupenů. Snadno pak poznáte, která část rostliny je živá a která v zimě zašla.

Jak řez správně provést

Nejprve odstraňte všechny části, které jsou po zimním období poškozeny, a poté oddělte i veškeré přestárlé zdřevnatělé výhony. Následně byste se měli zbavit větví, které se kříží či jinak překáží. Ponechte pupeny a větve, které směřují ven z keříku. Korunka by ve výsledku měla mít pravidelně rozestavěných 3 až 5 základních výhonů.

Měli byste se snažit, aby se rostlina ve výsledku větvila do šířky a byla od země zavětvena a olistěna. Proto boční výhony řežte nad očkem, které směřuje ven. Výhony, které rostou nahoru, zkraťte dle druhu, a to u běžných růží od 20 cm do 30 cm, u větších keřových růží 30 až 50 cm a u zakrslých 10 až 20 cm.

Způsob vedení řezu

Řez směrujte vždy mírně šikmo, a to pouze pár milimetrů nad očkem nebo nad rozvětvením. Nejenže jsou zbytečně dlouhé konce nad očkem nehezké a nepraktické, ale zbytečně by mohly být prostorem pro vznik nežádoucích houbových chorob. Pozor si dejte i na příliš těsný řez u očka, který by ho mohl poškodit.

Řez půdopokryvných růží

Údržba tohoto druhu růží řezem je velice jednoduchá. Někdo dokonce používá motorové nůžky na živý plot, ale hravě si vystačíte i s těmi mechanickými. Záleží na velikosti plochy vašich růží, kterou potřebujete ošetřit. Na jaře by se tyto růže měly zkrátit na jednotnou výšku 10 až 15 cm.

Řez stromkových růží

U stromkových růží se řez provádí podle toho, jaký typ růže je na kmínku naštěpován. Mnohokvěté a velkokvěté odrůdy zkraťte na 20 až 40 cm. Kaskádové růže, jejichž větve visí z vyššího kmínku, byste měli zkrátit na 20 až 40 cm, docílíte tak kompaktnějšího tvaru.

Řez pnoucích růží

K popínavým růžím patří climbery a ramblery. Staré výhony odstraňte až u země a zmrzlé a suché větve ustřihněte až do úrovně zdravého živého dřeva.

Související články

Zdroje: www.floranazahrade.cz, www.receptyprimanapadu.cz, www.novinky.cz