Soda prospívá růžím i celé zahradě

Soda je prostředek, který má skutečně mnohá využití, a to nejen v kuchyni. Hydrogenuhličitan sodný čili jedlá soda je ingredience dostupná, ale také levná, která nepoškozuje životní prostředí. Pořiďte větší balení a naučte se sodu používat v domácnosti i na zahradě. I tam je totiž skvělým pomocníkem.

Soda se osvědčila jako prostředek proti plísním či některým škůdcům. Přidává se také do zálivky k rajčatům, paprikám, cuketám nebo okurkám, a to nejen kvůli již zmíněné plísni či padlí, které tyto plodiny napadají, ale také pro šťavnatější a sladší plody. Jak ale pomáhá soda růžím?

Chraňte růže před plísněmi

Ani růžím se plísňová onemocnění nevyhýbají. Také královny květin trpí na padlí, které se objevuje především během pozdního léta a na podzim. Padlí se nejlépe šíří v teple, vlhku a bezvětří. Někdy se říká, že je jako v prádelně, a právě tehdy je pro padlí ideální čas. Po deštích stačí jen když se vše zapaří a padlí se rozšíří po celé zahradě. Postřik proti padlí si můžete namíchat sami rozpuštěním jedné lžičky jedlé sody v litru vlažné vody. Ač je soda účinná, rozhodně není srovnatelná s průmyslově vyráběnými postřiky. Preventivně je nutné používat ji každé dva až tři týdny. Při výskytu plísní dennodenně až do úplné likvidace. Stejný postřik je vhodný i proti škůdcům, konkrétně proti mšicí a vlnatkám, které růže také napadají.

Houbového původu je černá skvrnitost růží i rez růžová. Při skvrnitosti se projevuje černými fleky s pravidelnými okraji na listech, které žloutnou a opadávají. Rez je méně nápadná. Na svrchní straně listu můžete pozorovat žlutooranžové skvrnky, ale vespod na vás čekají hnědé nápadné hromádky. Na tyto choroby je vhodnější postřik s olejem, který vytvoří tenoučký film na listech. 1 polévkovou lžíci rozpusťte ve 2 litrech vody a přidejte 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje. Přípravky se sodou jsou především doporučované jako prevence. I když jde jen o slabší domácí přípravky, dejte si určitě pozor na to, kdy je budete aplikovat. I v tomto případě je nutné vyhnout se polednímu žáru.

Soda vykouzlí ty nejkrásnější růže

Jestliže chcete podpořit také kvetení a růst, vyzkoušejte zalévat růže vodou s troškou sody. Do 5 litrové konve přidejte 2 čajové lžičky sody, rozmíchejte je v teplé vodě a nechejte vychladnou. Tuto zálivku aplikujte každých čtrnáct dnů přímo ke kořenům. Se sodou to však nikdy nepřehánějte. Je zásaditá a růžím vyhovuje spíš mírná kyselost půdy.

Zdroj: www.gardeningknowhow.com, sazenicka.cz