Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.nasezahrada.com

Jak množit růže?

Kdo by neznal růže. Jedna z nejcharakterističtějších květin je dobře známá i dětem, ale neznamená to, že bychom nutně museli vědět, jak je pěstovat. Růže, tak jako každé rostliny, potřebují vhodné stanoviště k růstu, kvalitní řez i ochranu před škůdci. Víte, jak růže množit a jak se postarat o řízky, aby dobře zakořenily? Někdy mohou pomoci i běžné suroviny, které máte v domácnosti.

Jednoduché množení růží

Růže je možné namnožit několika způsoby. Nejjednodušší a zcela bezpracný způsob je oddělení odnože. V okamžiku, kdy je odnož růže alespoň 15 cm vysoká, můžete ji oddělit a zasadit jinde. Bohužel ne všechny růže odnožují.
Pak je také možné rozdělit růži na dva až tři trsy. Jde to dobře u drobných sadbových druhů.

Hřížením k novým růžovým sazenicím

Další možností je hřížení. Ideálně brzy na jaře ohněte dlouhý prut růže až k zemi, tak aby jej bylo možné přikolíkovat či přichytit k zemi skobou, ale aby konec prutu stále směřoval nahoru. Prut musí být dostatečně ohnutý, aby bylo možné přihrnout jej trochou zeminy a připravit tak ideální podmínky pro zakořenění této části růžového prutu. Pokud se vám tento zákrok podaří, příští jaro můžete od mateřské rostliny oddělit kus prutu i s novými kořeny.

Jak pomoci zakořenění skořicí či medem?

Klasikou mezi množením rostlin je řízkování. U růží se dělají řízky ze silných dřevnatých prutů, nejlépe na podzim, a na jaře je pak nutné tyto řízky zasadit. Zde je však možné pomoci si stimulátory růstu, které máte už doma. Není potřeba chemie a ani speciálních přípravků. Účinné prostředky k ošetření růžových řízků máte nejspíš doma. Nachystejte si med, skořici či kousek listu aloe vera!
I když jsou tyto prostředky označovány za stimulanty růstu, jsou to především dobré látky k dezinfekci a ochraně řezu před zahníváním nebo onemocněním. Dobře ošetřené řízky pak samozřejmě lépe i koření a prospívají. Jak je použít?

Lepší růst řízků díky medu a skořici

Před zasazením řízky namočte v litru vody, ve které je rozmíchaná vrchovatá lžíce medu. Řízky ponořené do jedné třetiny máčejte přes noc nebo 12 hodin a následně přemístěte do nádoby s čistou vodu, kde necháte řízky pustit kořínky.
Stejně tak můžete použít několik kapek z dužnatých listů aloe vera. Máte-li rostlinu doma, postačí vám jen malý kousek listu k tomu, abyste pomohli růžovým řízkům k zakořenění. Vodu, ve které necháte růže zakořenit, vylepšete pěti kapkami aloe na litr.
Také skořice je významným prostředkem, který desinfikuje i podporuje růst. Často se používá také u řízků rostlin, které pouštějí latex. Skořice řez ošetří a připraví na kořenění. V případě růží stačí vložit ruličku skořicové kůry do vody, kde jsou řízky určené ke kořenění. Výsledkem jsou zdravé řízky s dobře rostlým kořenovým systémem, které pak stačí jen zasadit a opečovávat.