Právě nyní na konci října, kdy se venkovní teploty mění a sezóna se z babího léta přesouvá do sychravých chladných dnů, je ten nejlepší čas pro ošetření růží střihem.

Ovšem jinak se stříhá na podzim a jinak na jaře. Zatímco v jarním období si můžete dovolit kratší řez, na podzim se nechávají výhony delší, a to proto, aby rostlina odolala případným třeskutým mrazům. Když to uděláte správně, příští rok vás odmění zdravým růstem a bohatým květenstvím.

Pokud si nejste jisti, jak podzimní řez růží provést, podívejte se na naše video, kde vám se střihem růží poradí profesionální zahradnice Helena Dvořáčková.

Zdroj: VLM

Čisté a ostré

Ze všeho nejdřív si připravte nůžky, které musí být ostré a dokonale čisté. Jedině tak si budete jisti, že se řezem nedostane do rostliny nežádoucí infekce a houbové choroby. Řez veďte hladce, jinak vznikne brána pro různé nemoci. Na silnější výhony použijte klidně i pákové nůžky, hlavně, aby se řez neroztřepil.

Pozor na očka

Keřové i stromkové růže se stříhají v rozmezí asi pět až osmi oček, pokud máte růžové keře s dlouhými výhony, sestřihněte je zhruba 50 cm od země. Očko na výhonu poznáte tak, že z tohoto místa roste další větvička s lístky. Zastřihněte výhon asi jeden centimetr nad očkem, kdybyste střihli níž, očko byste porušili, pokud výš, tak by na větvi zůstala zbytečná mrtvá část, která by pouze odsávala rostlině živiny.

Ochrana před mrazem

Máte hotovo? Bylo to jednoduché, že? Na závěr nezapomeňte růži ochránit před mrazíky. Stačí sestříhaný keř pokrýt vrstvou listí, zeminou nebo chvojím, první očka na výhonu by měla být zakryta. Pokud máte některé druhy růží obzvláště choulostivé, zakryjte je prodyšnou bílou geotextilií. A pozor, v případě, že máte kolem růží mulčovací kůru, je lepší ji před zakrytím listím a chvojím odstranit.

Zdroje: https://zahradnictvi-redhost.cz/, www.ceskestavby.cz, zahradkarskaporadna.cz