Kdy sázet?

Výsadba růží byla v minulosti spojována s podzimem. To už ale neplatí. Sazenice, které se přes zimu uschovávají profesionálně, můžeme zakoupit až na jaře a s úspěchem se pustit do sázení. Rostliny nečeká nevyzpytatelné zimní počasí a první květy se objeví již letos. Růže totiž kvetou na nových výhonech!

Kam sázet?

Růže milují slunce. Dopřejme jim tedy minimálně šest hodin slunečního svitu. Moderní odolné odrůdy zvládají i polostín. Půda nesmí být zamokřená a musí být dobře propustná. Kamenitá nevadí. Příliš těžkou půdu vylehčíme pískem a substrátem speciálně určeným pro tento druh dřevin. Můžeme ji vylepšit i vyzrálým kompostem a přidat lze i rohovinu. Odolným odrůdám se bude dobře dařit také v dostatečně velkých nádobách, hlubokých nejméně 50 centimetrů. Kořeny růží totiž rostou především do hloubky.

Jak sázet?

Většina prodávaných sazenic je množena takzvaným očkováním, to znamená, že se jako podnože využívají divoké růže, které zajistí bujný kořenový bal. Kde je očkování, ze kterého vyrůstají výhony ušlechtilé odrůdy, poznáme podle zesíleného místa nad kořenem. Při sázení dbáme na to, aby očkování bylo asi pět centimetrů pod úrovní terénu. Pokud by hrozily jarní mrazíky, můžeme k sazenici přisypat substrát tak, aby střed rostliny chránil nejen před nízkými teplotami, ale také před větrem a sluncem. Rostlinu důkladně prolijeme, a dál ji pak pravidelně zaléváme, dokud se kořeny nezapojí do okolní zeminy.

Související články

Co sázet?

Chceme-li si usnadnit péči o růže, orientujeme se při výběru na odrůdy, které jsou nejen krásné, ale hlavně odolné vůči houbovým chorobám. Díky dlouholeté práci šlechtitelů je dnes takových růží nepřeberné množství. Vodítkem může být i ocenění ADR (Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung), které získávají jen ty novinky, které se osvědčily při testování na jedenácti místech po dobu tří let bez použití jakékoli chemické ochrany.

Zdroj: Časopis Receptář