Zdroj: www.zahradkarem.cz, www.ruze.cz,

Prořezávání vypadá složitě a mnoho zahradníků se do něj raději nepouští. Pravidelné zastříhání však nemá pouze estetický efekt. Je především prospěšné pro dobré zdraví rostliny. Podporuje růst nových květů, listů, cirkulaci vzduchu a živin.

Co budete potřebovat

Na ochranu před ostrými trny, si pořiďte kvalitní rukavice. Také byste měli mít zakryté předloktí, takže využijte starou džínovou bundu nebo jiný svršek z pevné látky. Růže stříhejte tzv. obtokovýma nůžkami. Mají překrývající se čepele a stonek rostliny nerozdrtí.

Kdy růže ořezávat?

Nejlepší čas na stříhání růží je po posledních mrazech, tedy v průběhu března až května, kdy začíná vegetační období. Růže však můžete ošetřovat celoročně.

Jarní řez

Na jaře proveďte hlavní řez. Jeho účelem je tvarování keře a získání krásných květů. Včasný jarní řez urychluje rozkvět.

Letní řez

Letním řezem rozumíme zkracování jednotlivých příliš bujných výhonů. Hlavním posláním je ale také povzbuzení tvorby dalších nových květů.

Podzimní řez

Podzimní řez se provádí po odkvětu a nejvhodnější čas je v říjnu a v listopadu. Řez by neměl být razantní, aby růže přes zimu nezmrzly.

Jak prořezat růže?

U jarního řezu je prvním krokem odstranění suchých listů. Tento „úklid" vám umožní vidět strukturu keře a stav stonků. Odstraníte tím také škůdce a nemoci, jež se mohli v listech přes zimu zabydlet.

Dalším krokem je odstranění mrtvého dřeva, které má hnědou barvu. Stonky zastřihněte až u země. Také je vhodné ořezat překřížené větve, jež by mohly zabraňovat proudění vzduchu. Ponechte pouze ty, jež směřují nahoru a celkově tvoří tvar vázy. Odstraňte také větvičky, jež jsou tenčí než tužka.

Po prosvětlení začněte vlastní jarní řez. Stříhejte zhruba mezi třetím a pátým očkem, 1 cm nad ním. Očka jsou načervenalá, zvětšená místa na stoncích, z nichž raší nové větvičky. Vybírejte taková, která směřují ven, aby měl keř stále tvar vázy.

Stříhejte pod úhlem 45 stupňů šikmo směrem ke středu keře. Na ráně se tak nebude hromadit voda a steče spolu s případnými chorobami, které otevřená místa často napadají. Poté ránu ošetřete truhlářským lepidlem nebo skořicí. Zacelí se a hmyz nebude mít tendenci klást do obnaženého místa vajíčka.

Letní řez prakticky

Při letním řezu odstraňujte pouze odkvetlý květ před úplným opadem korunních lístků. U velkokvětých růží odstraňte zároveň i stonek s neúplnými listy. Řez veďte 5 až 8 mm nad dalším zdravým očkem, které je schopné nést nový květ a nezlomit se.

Podzimní řez prakticky

Podzimní řez provádějte mezi pátým a osmým očkem, ve vzdálenosti zhruba centimetr až dvou od něj. Nezkracujte výhony s odkvetlým květem. Rostlinu byste na zimu oslabili.

Po řezu

Po samotném řezu je nutné vyčistit okolí, aby se zabránilo množení chorob. Poté růže přihnojte.