Patříte mezi milovníky růží? Tak je právě pořádně je prořezat. Za správné prosvětlení se vám růže odmění silným růstem a nasazením mnoha květů po celou sezónu. Růže totiž ke svému růstu potřebují řez a ten udržovací by měl proběhnout vždy brzy na jaře. Cílem jarního řezu je odstranit staré, slabé a odumřelé části. Jen technika se u jednotlivých druhů růží trochu odlišuje. Jak to má růže keřová, a jak ta popínavá?

Jak se správně starat o popínavou růži, se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Na řez u růží nezapomínejte

Růže potřebují po zimním období údržbu. Je nutné odhrnout nakopčenou zeminu, zkontrolovat kořenový krček a provést správné sestřižení všech mechanicky poškozených výhonů, anebo těch napadených škůdci. Koruna růže by měla být vzdušná a dobře prostupná pro vzduch i světlo. Je tedy nutné odstranit i přestárlé dřevo a křížící se výhony, které korunu zbytečně zahušťují. Současně je nutné vystříhat všechny slabé, namrzlé a poškozené výhony. Konkrétní technika řezu se odvíjí od typu růže.

Řez keřové růže

Zpravidla tento typ růží dorůstá do výšky 1 nebo 1,5 metru a řez byste měli provést tak, abyste zachovali hlavní a mladé stonky. Stříhejte pouze menší boční větvičky a staré dřevo, dodáte tak sílu mladým výhonkům. Hlavní výhony se ořežou na výšku přibližně 20 cm od země. Odstraňte veškeré mrtvé nebo poškozené větve a staré zdřevnatělé stonky. Ve výsledku byste měli rostlině ponechat pět až devět nejzdravějších hlavních prutů.

Následně ostříhejte i boční větvičky, které později ponesou květy. Držte se zde pravidla, že byste měli stříhat vždy nad třetím očkem boční větvičky, počítaje od hlavního stonku. Zamezíte tak tvorbě mrtvé dřevité hmoty. Samotný řez veďte trochu šikmo, aby se v něm nedržela voda, která by snadno mohla v očku zmrznout nebo být zdrojem nějaké nákazy. Preferujte vždy očka, která míří směrem ven.

Řez popínavé růže

Tento druh růží se dělí na climbery a ramblery. Climbery jsou obsáhlá skupina růží s výraznými velkými květy a vytvářejí dlouhé výhony, které potřebují stabilní oporu. Climbery kvetou z převážné části na výhonech, které nerostou přímo vzhůru. Proto se snažte řezem podpořit tvorbu krátkých bočních výhonů. Platí tedy, že čím je výhon vodorovnější, tím lépe pokvete. Staré výhony odstraňte až u země, zmrzlé větve střihněte až do úrovně zdravého živého dřeva. Nejstarší výhony můžete vystříhat pákovými nůžkami nebo je uříznout pilkou. Mladší květonosné větve se zkracují na ½ délky.

Ramblery jsou kvetoucí divoká odrůda, která mnohdy dorůstá až do 8 m a samovolně se pne po všech dostupných oporách. Má dlouhé ohebné výhony a menší svazky květů, které rozkvétají jen jednou za sezonu, ale ve velkém množství. Tento druh růží nemívá trvalou kostru, protože jim vyrůstají od země stále nové pružné a několik metrů dlouhé výhony. Ramblery potřebují především udržovací řez, a to hned po odkvětu, kdy byste jim měli zkrátit každý třetí hlavní nejstarší výhon. Jedná se zároveň o řez zmlazovací.

Zdroje: www.receptyprimanapadu.cz, www.ceskazahradka.cz, www.magazinzahrada.cz