Růže je dlouhověká rostlina, která má jednu velkou výhodu. Její kořeny směřují hluboko do země a jsou schopné sáhnout si pro vláhu i v sušším období. Nemusíme se tedy bát, že by růže uhynuly, pokud odjedeme na delší dovolenou. To platí samozřejmě pro rostliny, které jsou již dobře zapojené a kořeny prorostlé do okolní zeminy. Nové sazenice v prvním roce průběžně zaléváme. Stačí jednou za týden, při výrazném suchu dvakrát do týdne a raději je řádně prolijeme. Denní drobná zálivka není vhodná.

Odolné odrůdy se vyplatí

Moderní odolné odrůdy nevyžadují během sezony žádné chemické ošetření vůči houbovým chorobám. Můžeme se pak radovat z květů a nedělat si vrásky se složitými postřiky. Kvalitní zdravé odrůdy růží navíc můžeme s úspěchem pěstovat i v nádobách hlubokých nejméně 40 cm.

Letní výsadba

Ačkoliv je zažité a stále tradované, že se mají růže vysazovat na jaře nebo na podzim, můžeme je s klidem vysadit i kdykoliv v létě, jen si musíme koupit kontejnerované rostliny. Letní výsadba má výhodu, že si můžeme odrůdy vybírat podle skutečně rozkvetlých květů a nespoléhat se jen na obrázek na etiketě. Lépe se volí také stanoviště, protože v tuto dobu už máme jasnou představu, jak vypadá okolí zvoleného místa a jak bude vypadat výsledná kombinace nové rostliny s okolní výsadbou. Pohlídáme si, aby vybrané místo mělo dostatek slunce, tedy minimálně polovinu dne.

Růže mají rády propustnou půdu, nesnášejí těžkou mokrou zeminu bez drenáže. Jílovitou zem proto vylehčíme pískem, kompostem či substrátem. Při sázení na místo, kde již předtím byla jiná růže, vyhloubíme jámu hlubokou alespoň 40 cm a půdu vylepšíme kompostem či substrátem, nebo ji zcela vyměníme. Při sázení přidáváme rohovinu, která je vynikajícím dlouhodobým hnojivem. Samozřejmostí je vydatná zálivka.

Růže s jednoduchými květy mají své výhody

Během sezony růže nijak náročnou péči nevyžadují. Zbytečně do nich nezasahujeme střihem, pouze odstraňujeme odkvetlá květenství. Chceme-li si i tuto činnost ušetřit, volíme růže s jednoduchými květy, které samy opadávají, nejsou choulostivé na déšť a navíc jsou pastvou pro spoustu včel a čmeláků. Většina růží si po první vlně květů dává chvilku pauzu, ale brzy v srpnu začíná další vlna kvetení, která trvá až do zámrazu. Jsou ale odrůdy, které kvetou nepřetržitě během celého léta. Patří k nim většina velkokvětých růží, a hlavně velká část mnohokvětých a půdopokryvných růží.