Růže má růžovou hluboce ve svých genech. Však také dlouho trvalo, než se šlechtitelům podařilo propracovat se k dalším barevným tónům. Dodnes se růžová u nových semenáčků objevuje nejčastěji. Šlechtitel pak zklamaně zvolá: „JOP!“ (Tedy just other pink = prostě další růžová.) Ale růžovou u růží rozhodně nepodceňujme, dokáže být tak rozmanitá, že do zahrady nudu rozhodně nevnese. Spíš něhu a romantiku.

Nabízíme výběr těch nejkrásnějších. Fotografie všech níže zmíněných odrůd naleznete ve fotogalerii.

Fortuna

Mnohokvětá růže Fortuna (50x40 cm) je nezmar. Zasadíme ji na zahradu nebo do venkovní nádoby a víc se o ni nemusíme starat, jen ji občas zalijeme. Má jednoduché květy, jimiž láká včely.

Flirt 2011

Mezi miniaturními růžemi vyniká Flirt 2011 dokonalým zdravím. Dorůstá do výšky 50 cm a můžeme ji pěstovat na skalce, ve smíšeném záhoně nebo v květináči.

Rosanna

Pnoucí růže Rosanna má nevšední velké, korálově růžové plné květy. Můžeme je ustřihnout i do vázy, kde dlouho vydrží svěží a v plné kráse.

Souvenir de Baden-Baden

Velkokvěté růže jsou poněkud choulostivější. To ale neplatí o něžné krásce Souvenir de Baden-Baden, která má kromě dvoubarevných krajkových květů i lesklé, sytě zelené a zdravé listy. Dorůstá do výšky až 100 cm.

Beverly

Velkokvětá růže Beverly okouzluje nejen krásně stavěnými ušlechtilými květy, ale především nádhernou vůní s tóny pačuli, pivoňky a ovoce. Dorůstá do výšky až 80 cm.

Larissa

Mnohokvětá růže Larissa má dokonale tvarované drobné květy, které dlouho vydrží a lze je utrhnout i do vázy. Dorůstá do výšky až 80 cm.

Rosengräfin Marie Henriette

Mnohokvětá růže Rosengräfin Marie Henriette má plné květy, zdravé listy a vůní připomíná klasickou růži, ale také koření – anýz a myrhu. Dorůstá do výšky až 80 cm.

Rosenfee

Méně vzrůstná mnohokvětá růže Rosenfee dorůstá jen do výšky 70 cm, ale překvapuje velikostí květů, které jsou krásně plné a rozetově stočené. Hodí se do plošných výsadeb i do nádob.

Home and Garden

Mnohokvětá růže Home and Garden dorůstající do výšky 80 cm a má velmi zajímavě tvarované květy: jejich střední část většinou tvoří čtyři mušličky okvětních plátků.

Constanze Mozart

Mnohokvětá růže Constanze Mozart má velmi křehké květy v barvě růžového porcelánu. Do sytějších tónů se vybarvuje v chladnějších dnech. Voní po sladkém ovoci, šampaňském a květech černého bezu.

Alexandra Princesse de Luxembourg

Velké plné květy keřové růže Alexandra Princesse de Luxembourg se vznášejí na tenkých stoncích až ve výšce 150 cm. Pěstuje se jako solitéra, ve skupině i v živém plotu. Vyžaduje oporu.

Pomponella

Nezaměnitelná je Pomponella. Její jméno prozrazuje tvar květů, které mají tu vlastnost, že dlouho drží tvar. Velmi jim to sluší i na kmínku.

Cinderella

Keřová růže Cinderella dorůstá do výšky až 120 cm. Má drobnější, ale velmi plné květy v mnohačetných květenstvích. Lze ji kombinovat s některými dalšími rostlinami.

Jasmina

Pnoucí růže Jasmina má množství drobnějších něžných květů, které rostou převisle a připomínají rozsvícené lampičky. Je velmi vitální, můžeme ji s úspěchem pěstovat i v polostínu.

Rosanna

Pnoucí růže Rosanna má nevšední velké, korálově růžové plné květy. Můžeme je ustřihnout i do vázy, kde dlouho vydrží svěží a v plné kráse.

Eifelzaber

Keřová růže Eifelzauber snáší i polostinná místa, takže ji můžeme vysadit i tam, kde by se jiným nedařilo. Těší se vynikajícímu zdraví, má pevné výhony a obejde se bez opory.

Růže v dubnu

Pokud jsme se ještě nedostali k jarnímu sestřihu růží, je nejvyšší čas. Nejlepším termínem je totiž doba, kdy začíná kvést zlatice. Růže také důkladně pohnojíme. První jarní hnojení je zásadní, neboť je nastartuje do nové sezony. Sázíme také nové sazenice, odrůd na výběr je mnoho a jsou dostupné v praktických menších kontejnerech a baleních.