Zdroje: hobby.blesk.cz, www.skrblik.cz

Vypěstujte si vlastní sazenice rybízu a angreštu

Kdo by nechtěl zdravé a silné sazenice osvědčených odrůd rybízu či angreštu, které máme na zahradě? I když ten váš nejmilejší keřík či stromek brzy doslouží, můžete si z něj udělat nové sazenice sami. Zatímco některé metody trvají déle, ale jsou téměř bezpracné, jiné zas vyžadují nějaké znalosti a péči. Jak na množení angreštu či rybízu?

Velmi pěkně zpracoval toto téma pan Petr z Plodné zahrady. Na celý zhruba dvacetiminutový díl je určitě dobré se podívat. Videa z tohoto kanálu jsou vždy nejen názorná, ale také informativní. Dozvíte se totiž spoustu dalších informací o jednotlivých rostlinách i o tom, jak pečovat o celou zahradu.

Zdroj: Youtube

Množení hřížením a kopčením

Jednou z variant množení nejen rybízů a angreštů, ale také třeba hortenzií je hřížení. Tímto způsobem z bočních dobře ohebných větví keře získáte sazenici i s kořenovým systémem téměř bez práce, ale až za rok. Dostatečně dlouhou a pružnou, nejlépe již prohnutou větev je třeba ohnout až k zemi, kde ji kolíkem, skobou nebo jiným způsobem přichytíte k zemi a zahrnete hlínou.

Větévka časem pustí kořeny v místě, kde je přihrnutá hlínou. K rychlejšímu zahřížení jí můžete pomoci také naříznutím či naštípnutím větévky, ale nejelegantnější je odstranění pupenů nebo bočních větévek v tomto místě, kde pak rostlina začne kořenit.

Podobné je také kopčení, které spočívá v přihrnutí hlíny k celému keři. Funguje to zhruba tak, že po sklizni se veškeré větve zkrátí zhruba na polovinu, aby zůstaly jen mladé houževnaté větvě. Následně se zahrne celý keř hlínou.

Tato kopa hlíny pak zvedne úroveň půdy asi tak o 20 centimetrů. Tím pádem dostanou tyto mladé výhony možnost v hromádce hlíny zakořenit. Pustí tak kořeny několik centimetrů nad stávajícím kořenovým systémem. Během roku je pak nutné ještě hlínu přidat. A za rozk zkontrolovat nově vytvořené kořínky, sazenici odělit a zasadit na konečné stanoviště.

Jak jinak rozmnožit rybíz a angrešt?

V případě, že byste chtěli sazenici okamžitě, můžete také stávající keř rozdělit, což znamená, že jej budete muset napřed vykopat.

Poslední možností je řízkování, které se provádí odebráním řízků na podzim nebo v zimě, respektive v období zhruba od konce srpna do února. Řízky odebrané brzo můžete nechat zakořenit přímo v půdě, kde chcete sazenici pěstovat, jinak přes zimu se skladují řízky zapíchnuté ve vlhkém písku a sází se pak až v březnu.

Související články