Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.obyvat.cz, izahradkar.cz

Oblíbené rybízy a josta patří na každou zahradu

Rybízové keře nesou ovoce kyselkavé a chutné, které je uprostřed léta velkou radostí. U rybízu je na výběr mezi kořeněnou chutí černého rybízu a sladko kyselkavou chutí bílého a červeného. Josty, které jsou kříženci mezi černým rybízem a angreštem, jsou také oblíbené a není se čemu divit. Rybíz si získal srdce zahrádkářů už dávno.

Čas na péči o půdu a hnojení

Nyní, v období těsně před prázdninami, už nezbývá než zalévat a hnojit, maximálně ještě můžete větvím rybízu nabídnout oporu, kterou by mohly později potřebovat.
V tomto období tedy cílíme na kvalitní přihnojování a stav půdy v okolí keříků. Samozřejmě vhodné je pletí a jen mírné okopávání, protože nechceme narušit spletitý kořenový systém rybízu. Vhodné je mulčování, které pomáhá zadržet vodu v půdě a částečně brání růstu plevelů. Pod rybíz se hodí kůra stromů, seno a sláma, posekaná tráva, ale také například borové šišky.

Jaká hnojiva vyhovují rybízu?

Drobnému ovoci rozhodně prospívá kompost, a to v podstatě kdykoli během roku. Ideální je zapravení zhruba 15 l na 1 m2 při výsadbě rybízových sazenic. Množství 2–3 litry na 1 m2 se používá později. Přihnojení kompostem je vhodné alespoň jednou za rok. Můžete to udělat vždy na jaře nebo kdykoli během sezony.

V případě, že budete používat minerální hnojiva, pak nejlepším poměrem dusíku, fosforu a draslíku pro rybíz je 2:1:3. Na 1 m2 můžete použít okolo 40 g průmyslových minerálních hnojiv. Postupujte vždy podle návodu na obalu.

Obecně platí, že se hnojiva rozhazují pod celou rostlinu rovnoměrně a je nutné je do půdy zapracovat, ale jen mělce, aby nedošlo k poškození kořenového systému rostlin.

Kvalitní přihnojení je nejen významné pro plody, ale pro rostlinu celou. Na stavu keře se odráží jak nedostatek, tak přebytek minerálních látek. Nevhodný poměr živin se projeví nejen malou úrodu, ale také světlejšími listy a jejich předčasným opadávání. Letorosty bývají slabé a například nevhodné použití chloru snáší do určité míry jen černý rybíz, ale červené a bílé rybízy jsou na něj velmi citlivé.

Související články