Brzký jarní řez rybízů

Jarní řez rybízů se sice doporučuje již koncem února, nicméně by venkovní teploty neměly spadat pod 5 stupňů Celsia. Dlouho však neváhejte a vrhněte se na prostříhání rybízů, jak jen to bude možné. Lepší je zakročit ještě před tím, než začne větvičkami proudit míza a dřevina se začne probouzet.

Jak postupovat u jarního řezu rybízu

Rybízový keřík či stromek je vhodné předně zbavit poničených a polámaných, případně také omrzlých větví. Jako další přicházejí na řadu staré hlavní větvě, neboť ty méně plodí.

Každý rok můžete odstranit jednu čtvrtinu až třetinu keře a začíná se od nejstarších hlavních větví. Ty poznáte podle tmavé a zvrásněné kůry. Na keříku ponechejte tříleté a mladší hlavní větve u černého rybízu. Červený a bílý rybíz bude plodit i na pět let starých větvích.
Řez se provádí nízko nad zemí a je vhodné ošetřit jej štěpařským voskem či latexovým nátěrem, abyste předešli nemocem.

Po hlavních prořezejte i postranní větve rybízu

Následně proveďte probírku i postranních větví. Opět začněte poškozenými a starými. Dívejte se také po větvích napadených houbovými chorobami.
Keř by měl být kompaktní a dobře provzdušněný i prosvětlený. Pokud jsou některé větve dlouhé, ale stále mladé, aby plodili, můžete jim zajistit oporu už nyní. Vhodné jsou například nízké ohrádky, které zachytí úrodou těžknoucí větve.

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.nkz.cz