Víte, proč a jak prořezat na jaře rybíz? Jarní řez rybízu vám zajistí nejen dobrou sklizeň, ale také zdraví keříku či stromku. Rybízy budou méně náchylné na padlí i další choroby a zároveň budou i prosvětlené pro kvalitní zrání kyselkavého ovoce.
Brzký jarní řez rybízů
Jarní řez rybízů se sice doporučuje již koncem února, nicméně by venkovní teploty neměly spadat pod 5 stupňů Celsia. Dlouho však neváhejte a vrhněte se na prostříhání rybízů, jak jen to bude možné. Lepší je zakročit ještě před tím, než začne větvičkami proudit míza a dřevina se začne probouzet.
Jak postupovat u jarního řezu rybízu
Rybízový keřík či stromek je vhodné předně zbavit poničených a polámaných, případně také omrzlých větví. Jako další přicházejí na řadu staré hlavní větvě, neboť ty méně plodí.
Každý rok můžete odstranit jednu čtvrtinu až třetinu keře.
Každý rok můžete odstranit jednu čtvrtinu až třetinu keře a začíná se od nejstarších hlavních větví. Ty poznáte podle tmavé a zvrásněné kůry. Na keříku ponechejte tříleté a mladší hlavní větve u černého rybízu. Červený a bílý rybíz bude plodit i na pět let starých větvích.
Řez se provádí nízko nad zemí a je vhodné ošetřit jej štěpařským voskem či latexovým nátěrem, abyste předešli nemocem.
Po hlavních prořezejte i postranní větve rybízu
Následně proveďte probírku i postranních větví. Opět začněte poškozenými a starými. Dívejte se také po větvích napadených houbovými chorobami.
Keř by měl být kompaktní a dobře provzdušněný i prosvětlený. Pokud jsou některé větve dlouhé, ale stále mladé, aby plodili, můžete jim zajistit oporu už nyní. Vhodné jsou například nízké ohrádky, které zachytí úrodou těžknoucí větve.
Zdroje: www.nasezahrada.com, www.nkz.cz