Rybíz, angrešt, josta ale i další bobuloviny jsou typickým letním ovocem a mezi zahrádkáři nesmírně oblíbeným. Ovšem jejich úroda je každý rok v přímém ohrožení. Na všech těchto ovocných keřích si rády lebedí mšice, které vás mohou připravit o notnou část úrody. A nejen ony. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak proti škůdcům z hmyzí říše, ale i chorobám rostlin bojovat. Pojďte se na ně podívat.

Stará dobrá kopřiva

Kopřiva mezi zahrádkáři není příliš oblíbená, ale ne zcela právem si vysloužila pověst plevelu. Přitom výčet jejích příznivých účinků nejen na lidský organismus by vydal na celou knihu. Kopřivu můžete také využít jako přírodní postřik, který vám pomůže právě od obtěžujících hmyzích škůdců. Výhod má hned několik. Je zcela přírodní, můžete jej na rostliny aplikovat i preventivně a skvěle funguje nejen proti hmyzu, ale i některým chorobám. Jeho výroba je navíc velmi jednoduchá. Podrobný návod, jak na to, najdete zde na videu:

Zdroj: Youtube

Jediné, co musíte dodržet, je poměr vody a vyrobené jíchy (kopřivového postřiku). Pokud by vás napadlo využít jíchu nezředěnou, s největší pravděpodobností byste zahubili škůdce, ale i rostliny. Kopřiva je skutečně mocná a jícha z ní má velkou sílu. Ideální je naředit jíchu vodou v poměru 1:10.

Česnek nejen do jídla

O účincích česneku bylo řečeno již mnoho. Na naše zdraví má všestranně blahodárný vliv, působí jako přírodní antibiotikum a jeho pravidelná konzumace rozhodně posiluje imunitu. Sílu česneku ale můžete využít i na své zahradě, když si z něj vyrobíte postřik proti mšicím a dalšímu škodícímu hmyzu. Stejně jako u kopřivy, i tady je postup výroby naprosto jednoduchý. Přesvědčte se na videu:

Zdroj: Youtube

Vtip je v tom, že česnek mšicím zrovna dvakrát nevoní. Použijete-li na své zahradě jeho výrazný odér, buďte si jisti, že mšice raději váš sad dobrovolně opustí.

Rebarbora nejen do koláče

Právě začíná rebarborová sezóna. Využijte toho a kromě pečení dobrot si odložte několik řapíků i s listy k záchraně rybízové úrody. Rebarboru nasekejte najemno, přendejte do hlubokého hrnce a zalijte vodou. Obsah hrnce přiveďte k varu a vařte zhruba půl hodiny. Nic neceďte, naopak nechte rebarboru v odvaru ještě macerovat do druhého dne. Sceďte až poté, a postřik můžete ihned vyzkoušet.

Tip na závěr

Tam, kde to jde, zkuste si vysít kopr. Mšice jeho odér naprosto nesnášejí a nebudou se tak v jeho blízkosti zdržovat. Kopru v kuchyni navíc není nikdy dost. Zvlášť v letní sezóně plné okurkových salátů, dipů a podobně.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.youtube.com, chalupari-zahradkari.czwww.ceskestavby.cz