Zdroje: cs.lacroixx.com, sempra.vlosiny.sweb.cz, dvojka.rozhlas.cz

Mnoho zahradníků na svých pozemcích pěstuje červený rybíz, který je nejznámější a v české kuchyni je i využívaný pro různé pečení, vaření a zavařování. Červený rybíz má velmi dobrou chuť, která kloubí sladkost s nakyslostí a specifickou trpkostí. Tato bobule má navíc mnoho užitečných vlastností…

Podle území, kde je pěstován

Z rybízů se nejčastěji zpracovávají světlé plody, ale existují i ​​velké odrůdy, které jsou dokonale vhodné pro čerstvou spotřebu. K odolným a plodným odrůdám u nás pěstovaných červených rybízů patří například holandský, kozolupský nebo Rovanda.

Hlavním ukazatelem, že odrůda červeného rybízu je vhodná pro pásmo se středním klimatem, je jeho odolnost vůči mrazu a suchu. Měnící se klima nám umožňuje pěstovat pouze silné rostliny. Pokud jde ale o chuť, velikost a další vlastnosti bobulí, každý zahradník si vybere sám pro sebe.

Nejlepší je kombinace

„Doporučil bych, abyste si rybízu pořídili hned několik keřů. Je velmi snadný na pěstování a má všestranné využití,“ radí zahrádkář Jan Polcl.

Rybíz má rád každý – děti jej milují i přes jeho kyselost. Lze z něj uvařit skvělé marmelády, šťávy, víno, bublaniny a další lahůdky. Jak ale vybrat ten pravý?

Červený, bílý nebo černý

První, co nás zajímá, je barva rybízu a s ní související chuť. Bílý i černý rybíz jsou obecně sladší než klasický červený, a černý rybíz má navíc zdaleka nejvíc vitamínů a je takovým multivitaminem mezi bobulovým ovocem.

Mezi nejznámější a nejvýnosnější červené odrůdy můžeme zařadit např. Red Lake, Rondom, Tatran, Holandský červený, Losan či Heinemannův pozdní.

Běloplodé jsou odrůdy: Jantar, Olin, Orion, Blanka, Primus a Victoria.

A s černými plody se setkáte u odrůd: Eva, Viola, Otelo, Nigra či Roodknop.

Bohatost keřů

Červené odrůdy přitom mají velmi bujně rostoucí keře, daleko více než ty střední. Naopak u bílých a černých rybízů jde nejčastěji právě o středně bujný růst (Victoria, Nigra, Roodknop).

Pokud chcete vznosný keř, který nemá sklon k polehávání a rozkládání se, pak zvolte červenou odrůdu Rad Lake, bílé odrůdy Primus či Victoria. U černých zase doporučujeme odrůdy romantických názvů Otelo, Roodknop či Viola.

Rybíz potřebuje výživnou půdu a dobré stanoviště – což ovlivní i jeho úrodu.

Holandský červený

Holandský červený rybíz se vyznačuje středně dlouhým hroznem s velkými kulatými bobulemi, jež chutnají sladce kysele a jsou velmi aromatické. Nejlepší uplatnění nalezne ve středních a vyšších oblastech. Je odolný vůči chorobám i počasí.

Kozolupský raný

Tato česká odrůda rybízu je mutací odrůdy ‚Tatran‘. Hrozny jsou dlouhé a bobule středně velké až velké, kulovitého tvaru. Chuť má navinulou až nakyslou. Jedná se o ranou odrůdu s plody vhodnými pro přímý konzum i pro konzervárenské zpracování. I tato odrůda je velmi odolná.

Rovada

Holandská odrůda Rovada má velmi dlouhý hrozen s bohatým plodem. Bobule jsou středně velké až velké a chutnají sladko-kysele. Jsou aromatické, a i zde je vysoká odolnost vůči chorobám a škůdcům.