O ovocný keř se musíte správně starat, aby vám plodil i další sezonu. Nejvíce, jak rybízu můžete pomoct, je po sklizni ho prořezat. Keř bude díky tomu vzdušnější a méně náchylný k chorobám. Keřový rybíz je velmi odolný vůči větru a má dlouhou životnost, obvykle vydrží více než 20 let. Na druhou stranu stromkový rybíz zabere mnohem méně místa, ale vyžaduje pevnou oporu a jeho životnost je o dost kratší, okolo 10 až 12 let.

Čím více péče, tím hojnější úroda

Kromě prořezávání je dobré postarat se ještě o další věci. V okolí keře vytrhejte plevel a půdu jemně zkypřete a zeminu promíchejte s kompostem. Na závěr nezapomeňte rostliny pořádně zalít.

Zmlazení keřového rybízu

Abyste se příští rok dočkali co největší sklizně, je dobré si nechat dvouleté a tříleté větve. Starší větve už tolik neplodí, a proto je odstraňte po sklizni těsně u země. Dbejte na to, aby jeden keř neměl více než 8 - 12 větví. Z tohoto důvodu byste měli každý rok vyřezat až 1/3 keře. Nezkracujte jednoleté výhony.

Zkrácení větví stromkového rybízu

Na rozdíl od keřového, kde se větve celé uřezávají, u stromkového se zkracují všechny větve, a to o jednu třetinu. Větve, které jsou suché a neduživé, uřízněte celé. Stromkový rybíz by měl mít nejvíce 8-10 větví. Střed korunky také trochu provzdušněte a na závěr zkontrolujte, zda je stromek vhodně připevněný.

Množit rybíz můžete i na podzim

Na podzim můžete rybíz také množit, než přijde opět léto a s ním i horké letní dny, keřík bude dobře zakořeněný. Rozmnožit rybíz můžete dvěma způsoby. První možnost je, že uříznete větvičku dlouhou 20 cm, namočíte ve stimulátoru a zasadíte do vhodného substrátu. Druhou možností je hřížení, kdy ohnete mladou větvičku rybízu k zemi, následně ji zasypete hlínou a zatížíte (třeba kamenem). Keř ji stále vyživuje a větvička si vytvoří v zemi své vlastní kořeny. Na jaře už ji jen odřízněte od matečného keře a máte vystaráno.

Náš tip: Rybízové listy jako léčivý čaj

Nejvhodnější doba pro sběr rybízových listů je v průběhu kvetení či chvilku po něm, avšak i v září lze listy stále ještě sklízet. Rybízové listy léčí průjem, lehce snižují krevní tlak a ve směsích se používá hlavně při zánětech ledvin a močových cest. Pokud byste si chtěli připravit čaj z rybízu, stačí zalít dvě lžičky usušených listů a 10 minut nechat louhovat. Pro dobrou účinnost pijte tento čaj 2-3x denně.

Zdroj: nasezahrada.com, bylinkyprovsechny.cz