Zdroje: www.skrblik.cz, prima-receptar.cz

Jarní řez rybízu

Podívejte se, co radí Petr z Plodné zahrady. Ostřílený zahrádkář, který razí především metodu pěstování bez rytí, tentokrát představuje řez červeného a bílého rybízu. Právě jarní řez je pro rybíz nesmírně důležitý, a nejen pro jeho růst či sklizeň:

Zdroj: Youtube

Řez rybízu je nutný z několika důvodů

Ač se může zdát, že rybíz, maliny nebo ostružiny si prostě jen tak rostou a péče potřebují jen pramálo, není to tak docela pravda. Jsou to keře víceméně nenáročné, ale kvalitní řez je přínosný pro všechny ovocné keře i stromky, jelikož naším cílem je vypěstovat zdravé rostliny.

Takové zvládnou čelit dobře chorobám a zároveň vyplodí množství ovoce, které dobře vyzraje. Každý správný zahrádkář také tuší, že to není jen o množství plodů, ale hlavně o jejich velikosti, šťavnatosti, chuti a prostě vyzrání, které vám zajistí dostatek slunce v koruně.

Zdraví rybízů i prevence

Řezem se zbavujeme starých, nemocných či pomrzlých nebo jinak poškozených větví rybízu. Tvarujeme, zajišťujeme nárůst nových výhonů, prosvětluje a provzdušňujeme korunu. Právě to je důležité pro zdraví rostlin.

Tato je totiž náchylná na různé houbové choroby, v jejichž prevenci hraje právě hlavní roli také dobrý řez. Vzdušná a prosvětlená koruna je méně náchylná například na padlí či rez, nicméně nutno dodat, že na případné choroby je nutné myslet už při výběru sazenic ovocných keřů i výsadbě.

Pokud máte již mnohé neblahé zkušenosti s chorobami na rybízech, příště zvolte odrůdy, které jsou rezistentní. Slunné stanoviště je nejen důležité pro zrání plodů, ale také nutné pro prevenci houbových onemocnění, stejně tak je vhodné neumisťovat rybízy do blízkosti borovic.

Nemoci rybízů a další ochrana

Můžete se setkat z padlím, které se šíří především za vlhkých teplých letních dnů. Padlí je několik druhů, které napadají konkrétní druhy plodin, nicméně během parného léta, kdy se nehne vzduch, může padlí napadnout nejen rybízy, ale také veškeré okrasné keře i jinou zeleň. Padlí vypadá jako bílý poprašek nebo povlak.

Rybíz nevysazujte k borovicím

Rez vejmutovková nebo také sloupečková rzivost rybízu je onemocnění, které napadá rybízy a v blízkosti rostoucí borovice. Střídavě se tak nákaza šíří mezi těmito dvěma druhy zeleně. Na rybízech ji poznáte podle světlých skvrnek na líci a puchýřků s rezavými chloupky na rubu listů.

Další onemocnění šířící se především během vlhkého léta je antraknóza rybízu. Choroba se projevuje jako žlutozelené skvrny na líci listů.

Jaro je ideální pro zásah proti chorobám rybízu

I když je řez i pravidla výsadby či výběr odrůd rybízu zásadní, proti těmto houbovým chorobám může zahrádkář chránit svou zeleň i fungicidy. Můžete vybrat, zda sáhnete po chemii, která je jistě účinná a z různých důvodů může být lepším řešením, nicméně jsou tu také postřiky biochemické, které využívají především parazity konkrétních hub či škůdců a ti je přírodní cestou likvidují. Ať už zvolíte jakoukoli variantu či výrobek, právě brzké jaro je zpravidla dobou, kdy se tyto prostředky aplikují. Nezaspěte na vavřínech a rozhodněte se, co budete používat již nyní.

Související články