Nejlepší rybízovou šťávu vyrobíte za studena
Zdroj: Ekaterina SU / Shutterstock.com

Nejlepší rybízovou šťávu vyrobíte za studena. Neztrácí vitamíny a nezkazí se

Rybíz patří mezi oblíbené ovoce, ale pokud ho nemáte na zahrádce, jen těžko si ho koupíte. Není však složité si ho vypěstovat a udělat si z něj mnoho laskomin, které jsou nejen zdravé, ale i velmi chutné. Co takhle si vyrobit rybízovou šťávu, která je plná vitamínu C?

Zdroje: www.spektrumzdravi.czhradec.rozhlas.czwww.womanonly.cz

Jestli je něco typicky českého na zahrádkách, je to rybíz, který dozrává v červenci a v srpnu. Kromě bublaniny nebo marmelády si z něj můžete připravit rybízovou šťávu, která je plná vitamínu C, což se vám na podzim bude více než hodit. Navíc si buďte jisti, že vám podle našich receptů jistě zachutná!

Rybíz je nejen dobrý, ale také zdravý. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Kromě vitamínu C stojí za zmínku hlavně draslík, který je potřebný ke správnému fungování oběhového a nervového systému. 

Rybízová šťáva je skvělá také jako prevence proti zánětům a je vhodná pro správné fungování ledvin. Navíc vás jistě potěší fakt, že vy i vaše děti budete pít zdravou a přírodní šťávu na rozdíl od kupované chemické.

Rybíz červený (Ribes rubrum) Rybíz je nejen dobrý, ale také zdravý Zdroj: Ekaterina Cherezova / Shutterstock.com

Rybízová šťáva za studena

Suroviny:

  • rybíz
  • cukr (v poměru 1:1 nebo dle chuti)
  • kyselina citronová
  • voda
  • citron

Postup:

Rybíz omyjeme a v hrnci zalijeme horkou vodou. Přidáme lžičku kyseliny citronové proti – používá se jako konzervant pro delší trvanlivost. Necháme 24 hodin louhovat přikryté utěrkou. Někdo k rybízu přidává ještě plátky citronu. Poté tekutinu scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko. Slijeme opravdu jen šťávu a nesnažíme se pasírovat dužinu. Do šťávy přidáme cukr a necháme dalších 24 hodin odležet. Druhý den šťávu promícháme, aby se rozpustil všechen cukr, a přelijeme ji do vymytých lahví. Rybízová šťáva potřebuje pro uchování chlad a tmu.

Rybízová šťáva je skvělá také jako prevence proti zánětům Rybízová šťáva je skvělá také jako prevence proti zánětům Zdroj: Nitr / Shutterstock.com

Rybízový sirup

Suroviny:

  • rybíz
  • cukr
  • kyselina citronová

Postup:

Rybíz odstopkujeme, opláchneme a rozmačkáme. Pak přidáme vodu alespoň tak, aby bylo ovoce ponořené. Tak necháme rybíz do druhého dne za občasného promíchání odstát.

Pak ho přes gázu zlehka procedíme a vymačkáme. Šťávu si odměříme po litrech do většího hrnce a zahřejeme zhruba na 70 °C. Na každý litr šťávy přidáme 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citronové. Čím víc vody jsme přidali, tím víc bude potřeba kyseliny citronové. Směs zahřejeme na 85 °C, mícháme a při tom sbíráme pěnu. Ještě horký sirup plníme do lahví.

Akční letáky