Milujete jarní rozkvetlé cibuloviny a chcete se jimi kochat už během třeskuté zimy? Stačí se dopustit malé lsti vůči přírodě a vykvetou vám v jinou dobu, než je pro ně obvyklé. A dokonce si můžete určit, kdy budou rychlené rozkvetlé květiny zdobit váš stůl či pokoj. Skvěle doladí vánoční či novoroční atmosféru a klidně už v únoru můžete mít v bytě jaro. K triku s rychlením jsou vhodné především narcisy, hyacinty, tulipány, modřence, krokusy, ale i drobné cibuloviny jako ladoňky, bledule či sněženky.

Přiložte ruku k dílu

Dekorativní narašené cibuloviny si sice můžete s přehledem koupit už v předjaří v obchodech, ale vždy je lepší zasadit si vlastní cibulky, a to už nyní. Ušetříte nějakou tu kačku a odměnou vám bude více druhů, odrůd i barev květin v nádobě. Stačí si jen pustit fantazii na špacír a hrát si s kompozicemi barev a tvarů. Výsadba je naprosto jednoduchá a dočkáte se královské odměny!

Jak začít? Vyberte správné nádoby

Nejvhodnější jsou hliněné květináče, které „dýchají“ a lépe izolují. Jestliže použijete nové, namočte je jeden den před výsadbou do vody, aby nasákly vlhkost. V případě, že využijete staré květníky, vydezinfikujte je napařením nebo je na chvilku sterilizujte v troubě, abyste zničili zárodky houbových chorob.

A jde se na to, sázíme!

Pamatujte, že cibulovinám vyhovuje lehká půda. Na dno nádoby nejprve vložte dostatečně vysokou drenážní vrstvu, použít můžete keramzit nebo písek. Poté nasypte připravený substrát, který se může skládat z dílu vyzrálého kompostu, dílu listovky a dílu písku, případně použijte koupený univerzální substrát.

Cibulky tulipánů a hyacintů nechte špičkou vyčnívat nad povrch, narcisy, modřence a krokusy sázejte špičkou cibule těsně pod povrch substrátu a postačí mezi nimi nechat mezery 1 až 2 cm. Lépe vypadá, když vysadíte několik cibulek jednoho druhu do jednoho „hnízda“, než když budete vysazovat cibulky po jedné. V případě, že máte nádobu o hloubce a šířce alespoň 30 cm, můžete být více kreativní a cibulky vysadit ve více vrstvách. Výsledek bude velmi efektní, protože květináč bude hustě vyplněný postupně se rozvíjejícími a různorodými květy. Substrát v nádobách udržujte velmi mírně vlhký.

Chlad na dobré zakořenění

Osázené nádoby dejte na místo, kde je ideální teplota 5 až 10°C a zakryjte je například chvojím. Jen dejte pozor, neměly by promrznout. Každá cibulovina potřebuje ke správnému zakořenění jinou dobu, ale vždy záleží na konkrétní odrůdě. Například krokusy potřebují asi tak 8 týdnů, hyacinty 8 až 10 týdnů, narcisy zhruba tak 10 týdnů a tulipány něco kolem 12 týdnů.

Kdy rozkvetou, záleží jen a jen na vás

Právě přišla vaše chvíle! Stáváte se alchymisty času a vy si sami načasujete, kdy vaše vysazené cibuloviny vykvetou. Podle toho, kdy budete chtít mít rozkvetlé nádoby s květinami doma, přemístěte je na teplejší, světlé místo a začněte je více zalévat. Při teplotě okolo 20 °C tulipány vykvetou do měsíce. Vyšší teploty jim nesvědčí, protože se rostliny vytahují příliš rychle a jsou pak slabé. Stejná teplota postačí i narcisům. Hyacinty snesou i vyšší teploty, krokusy však nakvetou už při nižší teplotě. Všem druhům rychlených cibulovin v době květu svědčí chladnější místo, prodloužíte tím životnost květů.

V době květu můžete přihnojovat cibuloviny vhodným hnojivem. Budou mít díky tomu po odkvětu, v době zatahování listů, dostatek živin a tolik nezeslábnou. Připravíte si je tak na další sezónu, protože bez zásoby živin by vám už po rychlení nemusely vykvést. Po zatažení listů nádoby umístěte do stínu a už je nezalévejte. Cibulky je možné i vyjmout, uložit na vzdušné tmavé a přiměřeně teplé místo.

Zdroje: www.abecedazahrady.dama.cz, www.ceskestavby.cz, www.homeincube.cz