Rýmovník

Rýmovník je známý pro své protizánětlivé a protiplísňové vlastnosti. A jak také český název napovídá, pomáhá bojovat s nepříjemnou rýmou. Pro domácí pěstování je nejvhodnější rýmovník purpurový (Plectranthus purpuratus) a rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus), kterému se také říká mexický eukalyptus či kubánské oregano. Listy rýmovníku voní po meduňce, mají svěží zelenou barvu a roztomilé chloupky. Rostlina navíc odpuzuje obtížný hmyz, jako jsou mouchy a komáři.

Pěstování rýmovníku

Pěstování rýmovníku je nenáročné. Poroste i při minimální péči a občasné zálivce. Daří se mu na východním nebo severním okně či polo-stinném záhonu. Dá se snadno nařízkovat a rozmnožit. Při pěstování si dejte pozor pouze na to, abyste ho nepřelili a nebyl umístěný v průvanu. Také mu nesvědčí ostré polední slunce.

Zdravotní benefit rýmovníku

Rýmovník citrónový se v lidovém léčitelství využíval a využívá při bolestech břicha, nevolnosti, zvracení a průjmu. Zmírňuje také plynatost. Široké antibakteriální uplatnění má při léčbě popálenin. Dezinfikuje také ústa, krk a dýchací cesty. Tento druh navíc pomáhá s léčbou infekcí močových cest a vaginálních infekcí. Rýmovník obsahuje fenolické sloučeniny, které jsou protinádorové, antiflogistické, antidiabetické a antioxidační. Vodný extrakt listů a silice lze využít v boji proti parazitům. Silice také vykazuje antibakteriální a antimykotickou aktivitu, která při laboratorním testování zahubila všechny významné choroboplodné zárodky. Různé výtažky z celé rostliny vykazovaly antioxidační, protizánětlivé, analgetické, diuretické, cytotoxické a antimikrobiální aktivity s různou účinností.

Rýmovníková mast

Mast z rýmovníku můžete aplikovat přímo pod nos. Pomůže vám uvolnit dýchací cesty a ošetří podrážděnou pleť. Když ji vmasírujete do pokožky v oblasti hrudní kosti, usnadní se vykašlávání hlenu. V případě bolesti hlavy si ji natřete na spánky. Pomáhá také regenerovat kůži po popálení či zranění. Na výrobu masti budete potřebovat 20–30 středních lístků rýmovníku a 200 g sádla či kokosového tuku. Tuk rozehřejte, vložte do něj listy rýmovníku a nechte je dvě hodiny louhovat. Stáhněte oheň na minimum, směs musí mít stálou teplotu, ale neměla by se vařit. Po uplynutí doporučované doby nechte mast vychladnout a 24 hodin odstát v lednici. Druhý den proces opakujte. Ještě před zchladnutím nalijte mast do připravených nádobek.

Rýmovníkový sirup

Rýmovníkový sirup je skvělý proti nachlazení. Aby byly jeho účinky co největší, je nejlepší ho připravit za studena. Na jeho výrobu budete potřebovat listy rýmovníku, cukr a čistou sklenici. Do ní vrstvěte střídavě listy rýmovníku, které zasypete cukrem a pořádně upěchujete. Pozor, skončit musíte cukrem. Sklenici uzavřete a postavte na světlé místo na cca 3 týdny. Sirup poté přeceďte a uchovávejte v lednici. Místo cukru můžete použít kvalitní domácí med.

Zdroj: region.rozhlas.cz, www.praktickelekarenstvi.cz, www.sciencedirect.com, www.rehabilitace.info